Hopp til innhold

Moddi: – En øyeåpner å se hvor truet ytringsfriheten er

Artisten Moddi i har flere år jobbet med prosjektet «Unsongs», med forbudte tanker og sanger fra hele verden.

Moddi på Festspillene i Harstad, juni 2017.

SE VIDEO: Moddi på Festspillene med nitten musikere.

I kveld står han på scenen under Festspillene i Nord-Norge med disse sangene i ny drakt med TrondheimSolistene.

– Vanligvis er vi bare en duo, nå er det full pakke med nitten mann fra Trondheimsolistene i tillegg Elle Márjá Eira og Hamid Sakhizada fra Afghanistan som gjesteartister, forteller Pål «Moddi» Knutsen.

Forfulgt på grunn av musikken

Pål Moddi Knutsen fra Senja har selv reist verden rundt for å dokumentere på video folk som er sensurert for sine tekster.

– Vi brukte et halvt år og 200.000 kroner på å reise rundt til Chile, Mexico, Vietnam, Israel og Libanon for å møte disse folkene, de som skrev sangene i utgangspunktet, sier Moddi.

Moddi-oppsett under festspillene

SENSUR: Afghanske Hamid Sakhizada kunne ikke spille sin musikk i Afghanistan.

Foto: NILS MEHREN / NRK

Afghanske Hamid Sakhizada, som er med på scenen, er fribymusiker i Harstad fordi hans musikk ikke er godtatt i hjemlandet.

– Det å ha med seg en musiker som selv har blitt forfulgt og vært under livsfare på grunn av musikken han har spilt der, føles helt riktig, Idag går jeg rett og slett av scenen og lar han få være alene med TrondheimSolistene, sier Moddi.

Hamid selv er glad for å få muligheten til å spille sine sanger i storsalen i kveld, sanger som er forbudt i hjemlandet:

– Jeg vet ikke hvorfor sangene er forbudt. Musikk er en veldig bra ting som folk trenger. For meg er det veldig godt å kunne få spille min musikk her.

Pål Moddi Knutsen under festspillene

19 MUSIKERE: Moddi, som ofte spiller i duo, har svært mange med seg på scenen. Her med Trondheimsolistene.

Foto: NILS MEHREN / NRK

– En øyeåpner

Er det forbudt er det viktig, tenker Moddi. Han har allerede følt på kroppen sensuren, blant annet da han ble nektet å spille inn «Punk Prayer» i kirka ved Grense-Jakobselv.

– Det som skremmer meg mest med dette prosjektet er å se hvor truet ytringsfriheten er i dag, og ikke bare i de landene vi liker å sammenligne oss med. Ikke bare i andre land men til og med også her hjemme.