Normal

Mobilen sier fra når bussen er forsinka

Om et års tid kan alle som reiser kollektivt i Troms få informasjon på mobiltelefon og PC om bussene, hurtigbåtene eller fergene er i rute eller er forsinka.

Buss

Fra 2017 får du elektronisk varsling på de viktigste holdeplassene, som her i Giæverbukta i Tromsø, nøyaktig om når bussen kommer.

Foto: NRK

På trafikkterminalene og på de viktigste bussholdeplassene blir det også elektroniske informasjonstaveler som viser om bussen, båten eller ferga er i rute eller forsinka.

Dette er et såkalt sanntidssystem som Troms fylkeskommune skal utvikle i løpet av neste år og sette i drift fra 2017.

Fylkesråd for samferdsel i Troms, Ivar B. Prestbakmo, forteller at dette er et system som allerede er i drift i Oslo, og at all kollektivtrafikk i Troms etter hvert vil få nyte godt av det. Først ut er bussene i Harstad og Tromsø.

Ivar B. Prestbakmo

Fylkesråd for samferdsel i Troms, Ivar B. Prestbakmo, gleder seg til å introdusere det nye sanntidssystemet i kollektivtrafikken.

Foto: Lars Åke Andersen

– På de viktigste holdeplassene vil det være digitale skjermer der det står når bussen faktisk kommer. Informasjonen justeres etter eventuelle forsinkelser og kanselleringer. For viktige holdeplasser får du beskjed via mobiltelefon eller andre teknologiske hjelpemidler, sier Prestbakmo.

Både buss, båt og ferger

- Så etter hvert slipper man også å møte opp på kaia for å få opplysninger om at båten ikke kommer?

- Ja, når sanntidssystemet er rulla ut fra 2017 og utover for både buss, båt og ferge i hele fylket, vil man kunne få all informasjon knytta til uvær, kanselleringer eller forsinkelser, eller at man får vite om båten kommer om fem eller ti minutter.

- Hvordan finansieres dette?

- Utviklingsarbeidet finansieres for en stor del gjennom den såkalte Harstad-pakken som er et samarbeid fylkeskommunen, staten og kommunene. Den skal legge til rette for økt bruk av kollektivtrafikk, pluss finansiere en del veg-, gang- og sykkelveger. I tillegg bruker vi noe av belønningsmidlene som Troms fylkeskommune får fra staten de neste fire åra for Tromsø sin del, sier fylkesråd Ivar B. Prestbakmo.