NRK Meny
Normal

Etter tre år får mobbeofferet Mathias (13) endelig hjelp fra kommunen

Som 10-åring ble Mathias utsatt for en alvorlig voldsepisode. Moren har siden da kjempet forgjeves for at noen skal hjelpe sønnen hennes. Nå tas det endelig ansvar.

Mathias og Marian Meyer Jørgensen

Marian Meyer Jørgensen fikk ikke den hjelpa sønnen trengte da han ble mobbet. Han måtte bytte skole, og lider fortsatt av posttraumatisk stress.

Foto: Kristine Østvold / NRK

– Hvorfor Tromsø kommune måtte bruke så lang tid på å tilby oss hjelp er ubegripelig, sier Mariann Meyer Jørgensen. Hun er mammaen til Mathias.

Som 10-åringen ble han alvorlig syk etter en voldsepisoden på nærskolen. Han måtte bytte skole og fikk diagnosen posttraumatisk stresslidelse.

Fortsatt, tre år etter, får han profesjonell hjelp.

Historien førte til løfte om hjelp

For en måned siden fortalte NRK 13-åringens historie. Den vakte sterke reaksjoner hos folk og debatten gikk i sosial medier.

Flere enn 100.000 mennesker leste saken, rundt 600.000 så den på Dagsrevyen.

Den gangen lovet byråd for utdanning i Tromsø kommune, Anna Amdahl Fyhn, at familien skulle få hjelp.

Dette barnet må få oppfølging videre. Foreldrene hans har vært utsatt for et stort press og alle trenger hjelp og støtte.

Byråd Anna Amdahl Fyhn, da saken om Mathias ble kjent.

Som å skru klokka tre år tilbake

Anna Amdahl Fyhn

Byråd for utdanning i Tromsø kommune, Anna Amdahl Fyhn, beklager at kommunen ikke fulgte opp saken til Mathias på en god nok måte.

Foto: @MarkLedingham

Over en måned senere har Mariann Meyer Jørgensen møtt representanter fra Tromsø kommune. Deriblant Anna Amdal Fyhn.

Etter det NRK forstår var hensikten å kartlegge hva kommunen kan tilby og hva familien trenger hjelp til.

– Det var som å skru klokka tre år tilbake i tid. Jeg hadde ingen forventninger til møtet. Grunnen til det er at jeg i alle de andre møtene ble motarbeidet. Mine forslag ble avfeid de tre årene jeg forsøkte å få hjelp. Derfor ble det overraskende når de snudde i saken og tilbød økonomisk hjelp, sier Meyer Jørgensen.

Får nå økonomisk hjelp

Kommunen skal etterbetale skolepengene for femte og sjette klasse, samt betale for Steinerskolen de neste årene.

Mariann Meyer Jørgensen er glad for at de endelig får litt hjelp, men er samtidig oppgitt.

– Dette var en av de tingene jeg ba om for tre år siden, men da stanga jeg hodet i veggen gang på gang. Kommunen nektet å betale skolepengene. Jeg reiste fram og tilbake på møte etter møte. Denne tida og energien kunne jeg i stedet har brukt til å hjelpe sønnen min som var syk, sier moren til Mathias til NRK.

Marian Meyer Jørgensen

Verken skolen eller Tromsø kommune som skoleeier har hjulpet Mathias eller familien, mener Marian Meyer Jørgensen. Det ble mange møter med kontaktlærer, rektor, representanter fra kommunen, men ingenting førte til noe godt. Nå får familien endelig hjelp.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Kommunen beklager igjen

Anna Amdal Fyhn sier til NRK at møtet med moren til Mathias gjorde inntrykk.

– Hun fortalte åpent og ærlig om situasjonen. Vi skal gjøre det vi kan ved blant annet å betale skolepengene for Steinerskolen. Der min avdeling har ansvar, skal jeg følge opp og hjelpe til på best mulig måte, sier Amdal Fyhn.

Mer ønsker hun ikke å si nå.

  • Blir du mobbet? Les HER hvordan du kan få hjelp

Det har vært en tung tid

Mariann Meyer Jørgensen synes det har vært en belastning å være i media, fortelle historien om Mathias og familiens vanskelig tid.

– Det har vært tungt selv om vi har fått så mange gode tilbakemeldinger på telefon og i sosiale medier. Derfor er det vanskelig å være glad når vi nå etter så lang tid får litt hjelp fra Tromsø kommune, sier hun.

Mathias