NRK Meny
Normal

Granskingsleder uten tillit

Ansatte i Redningsselskapet har ingen tillit til lederen av den interne granskingen i selskapet.

Stein Husby
Foto: Per Løchen / Scanpix

Nå krever de at kommisjonsleder Stein Husby fjernes.

- Han er ikke en upartisk leder for styret av granskingen, sier Bjørn Amundsen, hovedtillitsvalgt blant lederne i Redningsselskapet

Majoriteten av de tillitsvalgte på land hevder at arbeidet Husby leder er et bestillingsverk for å renvaske Monica Kristensen Solås som ble sparket som generalsekretær.

Bjørn Amundsen
Foto: NRK

- Han har subjektive oppfatninger av Kristensen Solås og andre ansatte. Enkeltpersoner som tidligere har blitt gransket skal nå granskes på nytt, sier Amundsen.

- Har valgt side

Advokat Olav Eriksen møtte ved en tilfeldighet granskingsleder Stein Husby i vinter. Det han da fikk høre syntes han var så alvorlig at han valgte å ta kontakt med tillitsvalgte i Redningsselskapet.

- Han ga så klare uttrykk for å ha valgt side, og han forsvarte Monica Kristensen Solås. Dette kunne jeg ikke la være å videreformidle, sier Eriksen til NRK Troms og Finnmark.

Kommisjonsleder Stein Husby ønsker ikke å kommentere de sterke bekyldningene mot ham.

De landansatte er også opprørt over at Husby i vinter ba om å få oversendt e-postmateriale som selskapet er anmeldt for å ha tilegnet seg.

- Jeg og andre tillitsvalgte har ønsket gransking. Men slik denne nå framstår er den ikke objektiv, sier Johan J. Petersen, hovedverneombud for de landansatte i selskapet.

Styret bekymret

Også det nye styret i Redningsselskapet er bekymret, først og fremst fordi granskingen blir svært dyr. Det er satt av 5 millioner kroner til rapporten. I følge styreleder Lars Hellandsjø har granskerne oversteget budsjettet med 2,5 millioner kroner.

Granskingsrapporten i Redningsselskapet blir trolig lagt fram 26. mai, samme dag som landsmøtet åpner i Bodø. De tillitsvalgte mener det er uforsvarlig kort tid til at rapporten kan få en forsvarlig behandling.