NRK Meny
Normal

Mistet nesten livet på operasjonsbordet: – Føler jeg har vært en prøvekanin

Universitetssykehuset Nord-Norge har skjerpet rutinene sine etter at Ida Falkensten nesten mistet livet under en operasjon. – Litt for seint, mener Falkensten.

Ida Falkensten

Under operasjonen til Ida Falkensten oppsto det alvorlige skader på hovedpulsåren. Det har i ettertid vist seg å være en unødvendig operasjon.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Jeg synes det er bra at de har begynt å rydde opp og fått rutine på ting der borte, slik at det kanskje ikke skjer alvorlige hendelser på nytt. Jeg skulle bare ønske at punktene var gjennomført før jeg ble operert, sier Ida Falkensten.

Hun ble alvorlig skadet etter en standard kikkhullsoperasjon på Kvinneklinikken på Universitetssykehuset i Nord-Norge i fjor sommer. Hun lå i koma i fire dager etterpå, og har brukt ett år på å bygge seg opp igjen etter skadene hun ble påført.

– Etter å ha lest rapporten som omhandler det som skjedde med meg, sitter jeg igjen med følelsen av at jeg har vært en prøvekanin, sier Falkensten.

NRK fortalte historien til 32-åringen tidligere i sommer, som var inne til utredning for fertilitetsproblemer. Der kom det blant annet fram at kirurgen som utførte operasjonen hadde for dårlig opplæring i utstyret (se faktaboks).

Falkensten mener disse punktene burde vært på plass allerede i 2015.

– Jeg sitter igjen med en følelse av at de testet ut ting på meg. Det er så dumt.

Nytt simuleringssenter

Helsetilsynet ba også sykehuset se til at slike operasjonstabber ikke skjer igjen. I et brev til Helsetilsynet skriver UNN nå en rekke tiltak de har gjort for å forhindre slike alvorlige hendelser.

Helsetilsynet skriver i en e-post til NRK at de har mottatt svaret på den endelige rapporten.

– Vi er ferdige med selve tilsynssaken, men vi er ikke ferdig med å vurdere svaret fra UNN. Vi kan derfor ikke nå si noe om oppfølgingen er tilstrekkelig eller ikke, skriver de.

Ida Falkenstens mage

Slik så Ida Falkenstens mage ut rett etter operasjonen, og nå ett år etterpå.

Foto: Privat/Ida Louise Rostad / NRK

Erstatning med bittersmak

Falkensten er endelig tilbake i jobb igjen etter den alvorlige feilen.

– Det går veldig mye bedre. Men det er klart, jeg er hindret av foten min. Bare denne uken har jeg hatt tatt ut egenmelding fordi jeg ikke klarte å gå på foten, sier hun.

Hun har søkt om erstatning, men foreløpig ligger søknaden på sykehusets pult.

– Det vil hjelpe å få ei erstatning som vil sikre meg i livet framover, men det er sure penger jeg går og venter på. Det føles veldig unødvendig, sier Falkensten.

I løpet av høsten skal hun starte opp utredningen for fertilitetsproblemer. Selv om drømmen fortsatt er sterk, er hun også klar over konsekvensene av operasjonstabben.

– Det blir spennende å se om jeg faktisk kan få barn. Det er velkjent at når du har hatt inngrep på eggstokkene eller i mageregionen, minsker sjansene mye. Jeg håper for UNN sin del at de ikke har minsket sjansene helt, sier Falkensten.