Hopp til innhold

Mistet farmoren: – Kommunens forklaring gjør det bare verre

De som var på vakt på rehabiliteringssenteret forklarer feildoseringen som Judith Pettersen fikk, med utfordringer i ferieavviklingen. De pårørende synes ikke det holder.

Judy Sørensen

Judy Sørensens farmor, Judith Pettersen, døde etter å ha fått for mye morfin.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Judith Pettersen

Judith Pettersen døde fem dager etter feilmedisineringen.

Foto: Privat

– Enkelte takker oss fordi vi sto frem med saken vår. de forteller at de har opplevd det samme, men ikke klart å stå frem i media med sin historie, forteller Judy Sørensen.

I går sto hun og resten av familien frem med saken om hvordan de mistet Judys farmor, 82 år gamle Judith Pettersen.

Etter et lårhalsbrudd var Pettersen til behandling på Seminaret korttids- og rehabiliteringssenter i Tromsø. Der fikk hun morfin for smertene sine. 22. juni fikk hun en dose som var ti ganger større enn det hun skulle ha. Judith Pettersen sovnet fort inn av overdosen, og våknet aldri igjen.

– Det var en feil som skjedde, en rutinesvikt. Slikt skal ikke skje hos oss. Jeg beklager på det sterkeste feilen overfor familien. Vi skal ta tak i dette for å hindre at det skjer igjen, sa leder for rehabiliteringstjenesten i Tromsø kommune, Elin Albrigtsen til NRK tirsdag.

Kommuneoverlege bestrider påstand

Elin Albrigtsen

Leder for rehabiliteringstjenesten i Tromsø kommune, Elin Albrigtsen.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Onsdag ble de pårørende kontaktet av kommunen for å få til et møte i neste uke for å prate om hendelsen.

– De unnskyldte seg med at det var lav bemanning. Samtidig mer eller mindre bekreftet de at dette ikke var unikt for Tromsø kommune, forteller Judy Sørensen.

Medisinstudenten som ga Judith Pettersen for mye morfin var leid inn via en privat helseaktør. I praksis var hun ufaglært.

Kommuneoverlege Marit Guldbrandsen bestrider at vedkommende ikke var kvalifisert.

– Vi sørger alltid for at de som de skal gjøre jobben er kvalifisert for oppgavene, sier hun til NRK.

Leder for rehabiliteringstjenesten i Tromsø kommune, Elin Albrigtsen, innrømmer at ukvalifisert og dårlig bemanning kan medføre tabber og feil.

– Selv om det ikke var årsaken i denne saken, så kan sommerferietid være utfordrende. Det kan være vanskelig å få tak i godkjent personalet på alle vaktene. Det er ikke sånn at vi har mange ledige sykepleiere som er klare for å ta ferievikariater, forteller Albrigtsen.

Etter at Judy Sørensen og familien sto frem med sin sak, har tilbakemeldingen vært enorm. Judys farmor, Judith Pettersen, døde etter å ha fått en ti ganger for stor dose med morfin.

– Gjør bare situasjonen verre

– Når vi ber vikarbyrået om sykepleiere, hender det at de ikke kan levere det. I dette tilfellet fikk vi en med annen kompetanse som ble vurdert som god nok.

Er det en holdbar unnskyldning?

– Jeg vil ikke kalle det en unnskyldning, det er mer en forklaring. Slik er rekrutteringssituasjonen både i kommunene og på sykehusene. Noen ganger må vi erkjenne at vi ikke får sykepleiere nok til å dekke alle vaktene. Sykepleierne skal også ha ferie, da må vi ha inn vikarer, og det er ikke alltid at de har nok kompetanse.

Judy Sørensen, som selv er sykepleier, synes ikke kommunens forklaring er god nok.

– At de sier at dette er en vanlig utfordring gjør bare saken verre. Vi aner jo ikke hvilke konsekvenser det kan ha fått for andre.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark