NRK Meny
Normal

Mindre fravær for elever i nord: – Imponerende innsats i skolene

Elevene på videregående i Troms og Finnmark har minst timefravær på landsbasis.

Elever ved Sortland videregående skole protesterer mot den nye fraværsgrensa

Elever demonstrerte da nye fraværsregler ble innført høsten 2016. Her fra Sortland videregående skole. Nå kan det se ut som fraværsreglene har ført til mindre fravær.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

– Det er fem timer mindre timefravær per elev i Troms nå sammenlignet med i fjor, og det er faktisk landets beste sammen med Finnmark. Det er formidabelt, sier fylkesråd for utdanning, Roar Sollied.

Etter det første fulle skoleåret med fraværsgrensen har fraværet gått ned i videregående skole, viser foreløpige tall fra Utdanningsdirektoratet som ble lagt fram onsdag.

En elev i videregående skole har nå på landsbasis i typisk tre dager og åtte timer fravær dette skoleåret. I det forrige skoleåret var tallet typisk på fem dager og 12 timer.

Troms og Finnmark har altså aller størst forbedring i timefraværet med fem timer mindre timefravær per elev enn i fjor.

– Kan bare gå én vei

Troms har halvert dagfraværet fra seks til tre, mens Finnmark og Oslo topper med et kutt fra sju til tre dager. Fraværet har gått mest ned blant elever som går på yrkesfaglig utdanningsprogram.

Det er også blitt færre elever i Troms som står uten vurdering i mist ett fag.

Ifølge en pressemelding fra fylkeskommunen er Troms også blant fylkene som forbedrer seg aller mest når det gjelder å få færre elever som slutter i løpet av skoleåret. Med 3,9 prosent er fylket like foran landssnittet.

– Det er gjort en imponerende innsats i skolene i nord, og ettersom de tre nordligste fylkene allerede har igangsatt et felles forskningsbasert fraværsprosjekt for de nærmeste to årene, kan det bare gå én vei, sier fylkesråd for utdanning, Roar Sollied.

Graf som viser fraværsnivået
Foto: Utdanningsdirektoratet, Statistikkportalen

– Venstresidens advarsler gjort til skamme

På landsbasis har fraværet i den videregående skolen gått ned med 40 prosent. I Troms er fraværet halvert.

– En god skole er nøkkelen til mange av de viktige målene for et bedre Norge. Det er derfor gledelig å se at fraværet har gått ned med hele 50 prosent i Troms, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).

Han forteller at fraværet kom til å gå ned for dette skoleåret, har vært forventet. Men at det er svært gledelig at også andelen elever som ikke har fått vurdering i minst ett fag går ned.

– Venstresidens advarsler om fraværsgrensen er gjort til skamme.

– Et verktøy som tvinger dem på skolen

Leder av Elevorganisasjonen i Troms, Eline Svendsen mener at man ikke kan konkludere med at fraværsgrensen bare har positiv effekt.

– Vi ser at motivasjonen har gått ned dette skoleåret. Er ikke nøkkelen til å lære å være motivert, fremfor å bare møte opp?, undrer Svendsen som viser til tall fra Elevundersøkelsen for dette skoleåret som viser en nedgang i motivasjon.

Hun mener at nedgangen i fravær er positivt, men lederen endrer likevel ikke mening om fraværsgrensen.

– Elevene har vært klare i sin tale. Fraværsgrensen motiverer ikke elevene, men er et verktøy som tvinger dem på skolen.

NRK oppdaterer saken.