Milliontap etter rettssak

Rettssaken mot staten koster flere millioner kroner. Nå må Gamvik kommune kutte i drifta.

Roger Hansen
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Gamvik kommune saksøkte staten fordi de mente at leveringsplikten for trålere ikke ble overholdt. I tillegg ble to rederier saksøkt. Kommunen tapte - og brukte millioner av kroner på rettssaken. Rådmannen ber politikerne kutte i drifta for å finne penger til å anke dommen i tingretten.

Liten smerte

– Vi skal sette oss ned og se på hvor vi må kutte. Men det er bedre med en liten smerte et kort øyeblikk, enn å leve i en konstant smerte. Dette er en rettferdig sak og vi skal kjempe videre med den, sier ordfører Roger Hansen i Gamvik, som foreløpig ikke vet hvor politikerne skal kutte.

Gamvik kommune tapte mot staten og de to rederiene i tingretten og nå anbefaler rådmannen å anke dommen. Men han vil bare anke mot staten. Det betyr at kommunen må betale saksomkostningene til rederiene  på en halv million kroner. Kommunen vil selv bruke over en million kroner blant annet på advokat. I tillegg kan de ende opp med å måtte betale statens sakomkostninger og da er regninga på over to millioner kroner.

Positive ringvirkninger

På tross av utgiftene, ser ikke Roger Hansen på dette som  negativt. Han sier rettssaken har skremt trålerne tilbake, noe som har store ringvirkninger.

– Butikkene, de som leverer olje og de som driver med transport opplever ringvirkningene av dette og hele bygda lever plutselig. Det går ikke an å sette noe mål på dette. Det er ikke tvil om at dette søksmålet var nødvendig og i dette tilfellet måtte Gamvik kommune lede an, sier ordfører Roger Hansen.