Millionsløsing i Hammerfest

Kommune har leid forretningsbygg i to år uten å å bruke lokalene.

Sparebank-bygget i Hammerfest
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Dette bygget i Hammerfest har stått tomt i to år, kommunen har likevel punget ut med to millioner kroner med husleie.

I to år har Hammerfest kommune betalt knappe to millioner kroner i husleie for et forretningsbygg de ennå ikke har tatt i bruk.

Planen var å la kommuneadministrasjonen flytte inn i bygget mens dagens rådhus ble renovert.

To år senere er renoveringa ennå ikke kommet i gang. Og taksameteret ruller fremdeles.

Månedsleie på over 130.000 kroner

- Jeg synes det blir helt galt hvis vi bruker tre millioner kroner på et leieforhold som ikke har vært nødvendig, sier rådmann i Hammerfest, Leif Vidar Olsen.

Det er gått to år siden Nissen Hammerfest Eiendom leide ut det gamle sparebankbygget til Hammerfest kommune. Månedsleia var på 133.100,- for de omlag 1700 kvadratmeterne med kontorarealer.

Bakgrunnen for avtalen var at byens rådhus skulle pusses opp, og i denne perioden skulle administrasjonen flytte inn i bygården. Det var helt til kommunepolitikerne oppdaget at prosjektet måtte utsettes på grunn av en for høy prislapp og innvendinger fra fylkeskonservatoren. Men da var leiekontrakten allerede inngått.

- Det vi fikk melding om var at man fra administrasjonen hadde inngått en leieavtale med sparebanken. Også ble det da sagt at man ville framleie til Helse Nord. Og at man kanskje ville også få muligheter til å bruke det til sine egne ansatte. Slik at i fra deres syn, så man ikke noe galt.

- Er dere som politikere ført bak lyset?

- Jeg synes vel det er et sterkt ord å bruke, men jeg vil si det slik: det var vel ikke riktig at administrasjon skulle være så kjapp.

Tapet kunne vært mye større

Kommunen fikk på plass en avtale med Helse Finnmark, som hadde behov for lokalene i ni måneder. Dermed ble kommunens tap redusert fra drøye tre millioner til knappe to millioner.

– Vi synes det er rart at de kan sløse med så masse penger i byen og skal komme til Forsøl å spare småpenger, det sier foreldrerepresentant Snefrid Vik ved Forsøl skole.

Nettopp denne skolen fikk merke kommunens sparekniv i vår. Da manglet man 75 millioner kroner på å komme i balanse og ville flytte skoleelevene ved ungdomstrinnet for å spare én million kroner. Om millionkontrakten sier Vik dette:

- Det kunne vært driftet ungdomskole her i tre år til, før de hadde trengt å begynne å spare noe her.

Og den planlagte rådhusrenoveringen, ja den starter i høst.