NRK Meny
Normal

– Beklager, vi har ikke lov til å si noe

Mannskapet på yachten «Skat» er sparsomme med kommentarene. Båten er en av stadig flere store luksusbåter som setter kursen mot Nord-Norge.

Skat

Yachten Skat ruver godt der den ligger til kai i Tromsø. Den er nesten på størrelse med hurtigruteskipet Nordstjernen, som ligger rett ved

Foto: Turi Enoksen / NRK

Flere luksuriøse yachter ligger nå i Tromsø. En de som ligger til kai i ishavsbyen er «Skat», registrert i skatteparadiset Cayman-øyene.

–Vi får ofte spørsmål fra forbipasserende når vi ligger til kai, men kan ikke gi noen opplysninger, forteller to av mannskapet til oss.

De tar seg likevel tid til en liten prat.

– Vi har en fin jobb, men det er mye hardt arbeid, forteller ei ung kvinne fra Sverige.

Flere luksusyachter ligger i Tromsø. Visit Tromsø sier disse turistene vil oppleve det eksotiske Nord-Norge.

Se video av luksusbåtene

Hemmelighetsfulle

– Er det første gang dere er nordover?

– Ja, og det er svært vakkert her. Jeg kommer selv fra Australia, så landskapet her, med alle fjellene, gjør inntrykk. Det sier hennes mannlige kollega. Han har jobbet på skipet i to år.

De har tenkt seg en tur i land, og lurer på om vi har noen steder å anbefale. De har også fått med seg at det er Sjakk-OL i byen, og er litt nysgjerrig på det. Stort mer får vi ikke vite fra de to, som har taushetsplikt om båten og eieren.

Vi får derfor ikke vite om det er eieren selv som ferierer i nord.

Skat

På dette skiltet ved leideren står alt vi får av informasjon om en av verdens største yachter.

Foto: Turi Enoksen / NRK

Styrtrik på Microsoft

Et søk på Wikipedia viser at «Skat» eies av Charles Simonyi, en tidligere programvareutvikler hos Microsoft, hvor han bl.a. stod for utviklinga av Microsoft Excel og Microsoft Word.

Charles Simonyi skal ha hatt en dansk kjæreste som kalte ham skat, derav navnet på luksusyachten.

«Skat» hører hjemme i George Town på Cayman Islands, og med en lengde på 71 meter er den nummer 64 blant verdens største lystbåter. Den ble bygd i Tyskland i 2001.

Trekkes mot det eksotiske

Et steinkast unna ligger luksusyachten «Itasca» ankret opp, også den registrert på Cayman-øyene. Den 54 meter lange båten er utstyrt med helikopter på dekk, og har de siste ukene besøkt flere steder i Nord-Norge.

– Disse turistene trekkes til Norge og Nord-Norge av samme grunn som andre turister. Vi er litt eksotiske. Det har vært mye fokus på landsdelen og Tromsø gjennom medieoppslag, og folk vil oppleve også denne delen av verden, Det sier informasjonskoordinator Oda Kvaal Tanguay i Visit Tromsø.

– De siste 5–10 årene har stadig flere store yachter besøkt byen. Det bekrefter maritim havneinspektør Jørn Edvardsen i Tromsø Havn.

Itaska

Litt lenger bort i Tromsøsundet har Itasca ankret opp.

Foto: Turi Enoksen / NRK

– Litt som bobilturister

–Egentlig har vi ikke så mye med dem som kommer med de store private båtene å gjøre. Ofte har de laget sitt eget opplegg, og selv tatt kontakt med de som de ønsker å komme i kontakt med.

Av og til tar de kontakt med Visit Tromsø, forteller Oda Kvaal Tanguay. Da vil de gjerne ha informasjon om byen.

Oda Kvaal Tanguay

Oda Kvaal Tanguay i Visit Tromsø sier stadig flere luksusturister ønsker å oppleve denne delen av verden.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

– De vil gjerne ut på private, eksklusive, guidede turer, gjerne på fisketurer. Helikopter er også populært, selv om de som ligger inne nå har eget helikopter.

Tanguay sier det kan være ei utfordring å tilby gode nok produkter for et kresent og pengesterkt publikum. Det er heller ikke alle som legger igjen like mye penger i landsdelen.

– Mange av dem har jo med seg egne kokker og spiser all maten om bord. Sånn sett likner noen av dem litt på tyske bobilturister, som har med seg alt hjemmefra, sier Oda Kvaal Tanguay.

Se oversikt over skipstrafikken på Marinetraffic.com

Kart med yachter
Foto: Marinetraffic.com / NRK