NRK Meny
Normal

Miljøtopper til Tromsø

Desmond Tutu er blant kjendisene som deltar på Verdens miljøverndag i Tromsø.

Desmond Tutu

Erkebiskop Desmond Tutu fra Sør-Afrika er blant de som markerer FNs miljøverndag i Tromsø.

Foto: GURINDER OSAN / AP

Et knippe verdenstopper på sitt felt kommer 3. til 5. juni til ishavsbyen for å snakke klima for vanlige folk.

Blant dem er Gro Harlem Brundtland og lederen av FNs klimapanel, Rajendra K. Pachauri.

Anledningen er FNs miljøverndag der hovedmarkeringen i år er lagt til Tromsø.

Over tre hektiske dager fra 3. til 5. juni innbys folk flest i Tromsø til å møte framstående eksperter politikere til klimadebatt.

Markeringen starter søndag med en felles økumenisk gudstjeneste ledet av fredsprisvinner Desmond Tutu, som også senere deltar i en større paneldebatt om bærekraft i der det markeres at det er 20 år siden Brundtlandrapporten «Vår felles framtid» ble lagt fram. Hovedtaler under denne sesjonen er Gro Harlem Brundtland.

Smeltende is

Lederen for FNs klimapanel, Rajendra K. Pachauri, vil sammen med blant andre lederen for FNs miljøprogram (UNEP), Achim Steiner, dra perspektiver på hvordan is som smelter i polområdene, Himalaya og Andesfjellene får konsekvenser for resten av verden.

- Dette blir ikke først og fremst en konferanse for og med topp-politikere og forskere. Det er like mye en anledning for miljøinteresserte og vanlige folk til å høre budskapet fra personer som på hvert sitt felt er spesialister i verdenstoppen. De er alle godt skodd til å bringe fram sitt budskap på en god og forståelig måte, sier direktør for Norsk Polarinstitutt Jan Gunnar Winther.

Norsk Polarinstitutt er koordinator for arrangementet som Miljøverndepartementet fikk lagt til Tromsø. FNs miljøverndag markeres i over 100 land, og internasjonal presse fra Russland, Chile, Sør-Afrika, Storbritannia og Tyskland har allerede meldt sin interesse for å komme til Tromsø i juni.

Se gudstjenesten, festforestillingen, rundebordkonferansen og klimakonferansen her.