Hopp til innhold

– Vi har blitt flinke til å improvisere

Årets første måneder på Svalbard har vært preget av mildvær og nedbørsrekorder. Det skaper nye utfordringer for reiselivet på øygruppa.

Isfjord radio

Slik så det ut på Isfjord Radio 5. mars. Denne uken har turister vært værfaste på hotellet på grunn av elendig skuterføre.

Foto: Fredrik Lindgren

Steinar Rorgemoen

Steinar Rorgemoen. Guide og daglig leder hos Basecamp Explorer på Svalbard.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Når man driver med reiseliv på Svalbard må man alltid ha både en b-, c- og en d-plan klar. Denne vinteren har vi blitt flinke til å improvisere og gå etter de mulighetene vi har hatt hver dag, sier Steinar Rorgemoen guide og administrerende direktør hos Basecamp Explorer på Svalbard.


Det har vært en spesiell vinter på Svalbard. I løpet av årets to første måneder har den arktiske øygruppa opplevd både varmerekord og nedbørsrekord, og det samtidig som Europa har vært rammet av en kuldebølge.


I slutten av januar gikk det flere sørpeskred rundt Longyearbyen, og i begynnelsen av mars var hele forskerbyen Ny-Ålesund dekket av issørpe.

Må gripe de gode dagene

Meteorologisk institutt sin statistikk viser også at årets vinter har vært langt fra normal. Mens snittemperaturen i januar i Longyearbyen er -15,3, mens årets snittemperatur var på -3,4. Også februar var over ti grader varmere enn gjennomsnittet.

– Hittil i vinter har det vært mange gode dager, og da må man gripe dagen. Så har det vært noen dager som har vært litt mere utfordrende. Da er det bare å planlegge neste tur. Når kulda og snøen er tilbake, så drar vi, sier Rorgemoen.

Han forteller at selskapet så langt i år ikke har avlyst noen turer for turister, men at noen av turene har gått andre steder eller vært kortere enn det gjestene har bestilt.

– For gjestene våre kan det å være med på en tur med white-out eller skutere som kjører seg fast i våt snø være en større opplevelse enn en tur i strålende solskinn. De opplever at her er det naturen som er sjefen, sier Rorgemoen.



Rammer utestasjonene

nordlys

Det har vært store kontraster i vinter. Steinar Rorgemoen har også vært på turer med tørr, kald snø og strålende nordelys på Svalbard.

Foto: Steinar Rorgemoen

Men han forteller at turistene selvfølgelig ikke venter seg plussgrader og slaps når de planlegger en tur til 78 grader nord.

Basecamp Spitsbergen har to overnattingssteder utenfor Longyearbyen. Båten i Isen i Tempelfjorden, og Isfjord Radio på Kapp Linné.

– Vi har stort sett fått sendt gruppene som skulle til Tempelfjorden til Isfjord radio. Men denne uken har vi hatt en gruppe turister som ble værfaste der ute på grunn av elendige forhold.


Kystvakten måtte plukke med seg turistene inn til Longyearbyen da de kjørte forbi, mens guiden kom seg inn til byen med skuter, tre dager etter skjema.

Endrer turmål

Om det uvanlige været i vinter får økonomiske konsekvenser for bedriften, vil ikke Rorgemoen si noe om, men han gjør seg noen tanker om hvorvidt mildværet kan få konsekvenser for framtidas turisme på Svalbard.

– Vi har veldig opplyste og kunnskapsrike turister her. Jeg håper de ser at dette er noe som kan svinge og som er utenfor vår kontroll.

Elvira Björk

Elvira Björk er salgsansvarlig hos Svalbard booking.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK


Også Elvira Björk, salgsansvarlig hos Svalbard booking har opplevd å måtte omdirigere turer i vinter.

– Vi har ikke hatt grupper ut til Von Post-breen eller Båten i Isen i Tempelfjorden. Det er turer som er veldig populære, og det er dit flest vil, sier Björk.

Gruppene stopper i stedet ved fangsthytta Fredheim ved innløpet til Tempelfjorden, og en dryg mil fra breen mange av turistene ønsker å se.



Turister ringer

Snøskuter Svalbard

Til tross for den dårlige vinteren er det føre nok til at de fleste turistene på Svalbard kommer seg ut på skutertur.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

De siste dagene har selskapet heller ikke kjørt turer til den russiske bosettingen Barentsburg, på grunn av skredfaren underveis.

– Noen har vi sendt til Fredheim, andre til Østkysten av Spitsbergen, sier Björk.

– De fleste turistene ser ut og ser hvor isete det er, så de forstår hvorfor det blir sånn.

Hun har de siste ukene fått flere telefoner fra turister som har bestilt tur til Svalbard og lurer på om de får kommet seg ut på tur. Det opplever også Basecamp.

– De lurer på om de trenger slagstøvler. Vi er optimister og lover dem at ut på tur skal de, uansett, sier Rorgemoen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark