NRK Meny
Normal

Mildvær i vente: – Må brøyte og strø samtidig

Til helga skal det bli mildvær i nord, noe som gjør jobben til brøytemannskapet i Tromsø ekstra utfordrende.

Snøvær i Tromsø

De siste dagene har Tromsøværingene fått god bruk for snøskuffa, men snart kommer mildværet.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Fredag og lørdag blir kaldt vær og mye snø byttet ut med mild luft og regn, hvis prognosene til meteorologene slår til.

– Det kommer et lavtrykk vestfra som tar med seg mildluft. Fra fredag ettermiddag er det store muligheter for regn, sier statsmeteorolog, Justyna Wodziczko til NRK.

De siste dagene har brøytemannskapet i Tromsø kommune hatt det hektisk. Snøen har lavet ned, og tirsdag var snødybden ved Vervarslinga i Tromsø 58 centimeter.

– Det har vært veldig hektisk. Vi har hatt alt av tilgjengelig utstyr ute for å rydde og gjøre det farbart for de fleste, sier enhetsleder for bydrift i Tromsø kommune, Dag Ivar Andreassen.

Brøyting og høvling blir prioritert

Selv om det ikke ser ut til at det kommer mye snø de neste dagene, kan ikke brøyte apparatet hvile.

Andreassen

Dag Ivar Andreassen, enhetsleder for Bydrift i Tromsø kommune, er vant til klager.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Når det er meldt mildvær må vi sørge for at ikke sålen på veien er for tykk. Når mildværet kommer og sålen går i oppløsning, får bilene problemer. De neste dagene blir brøyting og høvling høyt prioritert, sier Andreassen.

Enhetslederen forklarer at det veldig raskt går fra vinterføre til veldig glatt føre.

– I en periode regner vi med at vi må brøyte og strø samtidig.

– Oppstår problemer

En del av tiden til apparatet i Tromsø kommune går med til å svare telefoner, med folk som lurer på hvorfor det ikke er brøytet ennå.

– Ting tar tid og når det kommer mye snø, vet vi at det oppstår enkelte problemer, sier Dag Ivar Andreassen.

Han viser til biler som står feilparkert, søppeldunker som står i veien og biler som stikker ut i veien.

– Det er med på å forskyve problemene våre til langt utover dagen. Som regel er det andre årsaker enn snø når det ikke er brøytet.

Må prioritere

I Tromsø kommune er det rundt 43 mil med vei som skal brøytes, i tillegg til mange kilometer med gang- og sykkelvei. Uteområder, skolegårder og parker skal også få behandling av brøyteskavlen.

– Vi har rundt 50 entreprenører som vi administrerer. Totalt sett har de 70–80 maskiner ute, så kommer våre maskiner i tillegg. Det er opp mot 100 mann som er i sving når det står på som verst, forklarer enhetslederen.

Det viktigste er å sørge for fremkommelighet for utrykningskjøretøy, kollektivtrafikk og at det skal være en trygg skolevei.

– Det er utrolig viktig å ha i bakhodet at det er for fellesskapet og sikkerheten sin skyld at vi er nødt til å be folk om å følge reglene, slik at vi får brøytet.