Hopp til innhold

Midnattsola, ikke bare til velsignelse

I disse dager gjør årets midnattssol sitt inntog i den nordlige delen av landet. Til stor glede for folket, men den skaper også en god del problemer, viser forskningen.

Håja i midnattsol

Midnattsol over Håja. Et naturfenomen til stor nytte og glede, men også til besvær

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Etter en lang, og for mange, slitsom mørketid, føler man seg oppkvikket, gladere og mer tilfreds etter hvert som mørket viker og lyset kommer tilbake. Nå kan vi se fram mot et par måneder med lys, dag som natt.

Ikke bare av det gode

Gabriela Wagner

Forsker i midnattssol. Gabriela Wagner sier at alt sollyset om sommeren påvirker biologiske prosesser, og kan føre til at vi får for lite søvn.

Foto: David Hazlerigg

– Denne perioden kan være like utfordrende for søvnmønsteret vårt som mørketida er. Det sier forsker ved Institutt for arktisk og marin biologi, Gabriela Wagner. Og årsaken er biologisk.

– Når det er sol og lyst døgnet rundt, så undertrykkes produksjonen av melatonin, hormonet som gjør oss trøtte, og som forbereder kroppen på hvile og dyp søvn, sier Wagner.

– Og den dype søvnen gir oss ikke bare fysisk velvære, den er også helt nødvendig for at vi skal utnytte våre mentale evner til fulle. Søvnen er en forutsetning for at vi kan klare å bruke hjernen på en fokusert måte, forteller hun.

For mye lys

Det er ikke bare solen, men også overflod av kunstig lys som påvirker søvnen.

– Også alt det elektriske lyset vi omgir oss med, påvirker oss, sier Wagner. Nå er det jo konstant dagslys over alt, hele tiden, sommer som vinter.

– Fordi alt lyset undertrykker produksjonen av det viktige hormonet melatonin, kan dette føre til at mange av oss får alt for lite søvn. Og de lyse, nordnorske sommernettene gjør det ikke lettere.

Men har vi ikke tilpasset oss denne lysflommen om sommerne gjennom de siste 10 tusen år?

– I tidligere tider var nok ikke dette et så merkbart problem, rett og slett fordi folk levde på en annen måte. De sto på med fysisk hardt arbeid, slik at når kvelden kom, var man fysisk sliten og trøtt. I dag er problemene med mye lys langt mer merkbare, sier Gabriela Wagner.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark