Hopp til innhold

– Uten jevnlige kontroller kunne det gått mye verre

Harstad-kvinnen Mette Jørgensen Dischington (40) ble rammet av livmorhalskreft. Sammen med henne er mer enn 300 andre kvinner i Norge.

Mette Jørgensen Dischington

I februar i år fikk Mette Jørgensen Dischington konstatert livmorhalskreft. Jevnlig sjekk gjør at hun i dag er kreftfri.

Foto: Martin Mortensen / NRK

På en tredemølle på Stamina treningssenter i Harstad varmer hun opp til dagens treningsøkt. Hun er i ferd med å komme tilbake til sitt gamle jeg etter at hun fikk konstatert livmorhalskreft.

– Nå må jeg komme i form så jeg kan begynne i jobb og klare dagliglivet igjen, smiler hun.

Til tross for at hun jevnlig hadde sjekket seg, ble ikke kreften oppdaget med en gang.

– Jeg oppdaget at det kom noen blødninger. Jeg syntes det var litt rart, men det gikk et halvt år før jeg kom meg til legen. Jeg kunne nok gått tidligere, men jeg trodde ikke det var noe alvorlig. Dagen etter at jeg hadde vært hos legen ringte de fra gynekologisk avdeling. Det var nok litt verre enn jeg hadde trodd, sier hun.

Treningsstudio. Tredemølle treningsapparat. Dame som har hatt livmorhalskreft.

– Tøft å fortelle barna

Mette er en av over 300 kvinner som rammes av livmorhalskreft hvert år, for rundt 80 ender det med verst tenkelig utfall. Som enslig mor for 10 år gamle tvillinger var meldinga om at hun hadde kreft tung å svelge. Hvordan skulle hun få fortalt barna at mor var alvorlig syk?

– Jeg har en venninne som er jordmor, hun ga meg rådet meg om å være ærlig med ungene uten å gå i detaljer. Det tror jeg hadde alt å si, i tilfelle man ikke skulle komme hjem igjen. Det var tøft å fortelle dem at jeg var blitt syk og ikke kunne være moren deres i noen måneder.

Mange som ikke sjekker seg

Til tross for Kreftforeningens kampanje, "Sjekk deg" , er det fortsatt mange som ikke kontrollerer celleendringer i livmorhalsen. Om lag 67 prosent mellom 25 og 69 år tester seg jevnlig. Målet for Kreftforeningen er å få flere til ta celleprøven.

Silje Jørgensen Søreng
Foto: Martin Mortensen / NRK

– Derfor er "Sjekk deg"-kampanjen er viktig, sier fastlege i Harstad, Silje Andreassen Søreng.

En celletest tas ved at man bruker en børste og tar overflateceller fra livmortappen som sendes inn til undersøkelse. Svaret får man etter bare fire uker.

Billig livsforsikring

Mette Jørgensen Dischington er i dag kreftfri, men er ikke i tvil om at uten jevnlig test kunne det gått mye verre.

– Konsekvensen hadde vært at svulsten ville blitt mye større. Jeg møtte en dame på sykehuset i Tromsø som aldri sjekket seg, hun hadde en svulst på 10 centimeter. Hun måtte nok gjennom enn verre prosess en meg. Å sjekke seg er en billig livsforsikring, ikke bare for deg selv, men også for familien og vennene dine, sier hun.