Meteorologen: – Hvit jul i sikte

For folk i Nord-Norge er det ingen grunn til å frykte regnet. Julesnøen har landet flere steder, og der blir den en god stund fremover.

Hvit jul

HVIT JUL: Etter en periode med regn, varmegrader og skøyteis på veiene kan de nå se ut til at årets jul preges av snø, kuldegrader og pent desembervær.

Foto: ODA VIKEN / NRK

Mildværet kom som «julekvelden på kjerringa» tidligere denne uken etter en lang periode med kuldegrader og vakkert desembervær. Værskiftet førte til direkte farlige forhold på veiene mange steder i Troms med fullstendig stopp i trafikken.

Mange forbinder julehøytiden med hvit julesnø, og med tanke på at det bare er to dager igjen til jul var det nok flere små og store som ble glade da de våknet opp til flere centimeter nysnø fredag morgen.

Og skal vi tro meteorologen er det ingen fare for regn og varmegrader de neste dagene i den nordligste delen av landet.

Må ta hensyn

De neste dagene kan det ventes noe nedbør, men da som snø. Fredag kan preges av delvis kraftige snøbyger, vind og dårlig sikt. Det gir statsmeteorolog Justyna Wodziczo grunn til å be folk ta det rolig i innspurten.

– Folk må ta hensyn og kjøre forsiktig. Mye snø og vind betyr dårlig sikt og dårlig føre. Noen kan også oppleve ganske milde temperaturer rundt om i fylket, og da må en være varsom og kjøre forsiktig.

Fredag er det også stengte bommer og kolonnekjøring over flere fjelloverganger i Sør-Norge.

Meteorologene har også gått ut med første varsel om ekstremvær. På enkelte steder kan det komme 150 millimeter nedbør på kort tid.

Mens i Troms ser det, til Wodziczos glede, mye bedre ut de neste dagene.

Pent julevær

– Det blir hvit jul. Det gleder meg at jeg kan si at regnværsperioden er over, sier statsmeteorolog Justyna Wodziczo til NRK.

Lillejulaften vil ha litt lavere temperaturer enn fredag, men det ventes roligere vindforhold. Dersom vindretningen blir endret kan det ifølge Wodziczo komme noen byger i kyststrøkene.

Været på julaften, 1. og 2. juledag vil også bli pent.

– Disse dagene ventes det også roligere vindforhold og stort sett oppholdsvær. Det viktigste er at julen blir hvit.

Snø er viktig

Og skal vi høre på folket er hvit jul veldig viktig. Johan Karlsen på Finnsnes sier at en hvit jul er alt han trenger.

– Det blir ikke jul uten snø. Det er ikke noe koselig å sitte inne å drikke gløgg og spise pepperkake mens det er varmt og mørkt. Det må være god, gammeldags julestemning.

Det samme mener også Bodil Hansen, Vera Reiertsen og Else Jakobsen.

Else Jakobsen

Else Jakobsen setter pris på lyset snøen gir.

Foto: ODA VIKEN / NRK

– Det blir så lyst og fint ute. Når jeg ser snøen henge på trærne gir det en god følelse av jul. Det er fantastisk å se, og alt blir så mye bedre, sier Jakobsen.

For, hvit jul går for mange inn som en like viktig tradisjon som pinnekjøtt, kakemenn og "Tre nøtter til Askepott".

Du kunne ikke dratt til varmere strøk i stedet for?

Vera Reiertsen

Vera Reiertsen synes kulde og mørke er viktig i juletiden.

Foto: ODA VIKEN / NRK

– Nei. Snøen er en del av julen, så en utenlandsk jul med varme stemmer ikke for meg. Jeg må ha det hvitt, kaldt og mørkt, ler Reiertsen.