NRK Meny
Normal

– Jeg så ut som en nyfødt fugleunge

For 30 år siden kom Svein Harald Nærbø fra Narvik til verden, tre måneder for tidlig. Lenge svevde han og moren mellom liv og død.

Svein Harald i kuvøse

Svein Harald Nærbø i kuvøse for 30 år siden.

Foto: Privat

Svein Harald Nærbø fra Narvik måtte ut etter 27 uker, fordi moren, Brynhild, ble plaget av en helt spesiell form for svangerskapsforgiftning.

– Jeg måtte ut. Ellers kom ingen av oss til å overleve. Jeg ble født vel tre måneder for tidlig, så det kunne jo gå begge veier, sier han.

Det ble mye inn og ut av sykehuset på både mor og sønn, men begge overlevde. 30 år senere jobber Svein Harald som kokk på Johnny’s Bistro på Bardufoss.

– Jeg var vel ikke noe særlig større enn en slikkepott, sier han.

Det lille barnet veide 1115 gram og var 37 cm lang. Brystkassen var myk som bomull, og lungene var flate.

– Når jeg se meg selv på bilder av meg selv i kuvøsen, synes jeg ikke det er noe pent syn. Brystkassen er innsunket og jeg ser egentlig ut som en nyfødt fugleunge. Men det ble bedre, sier han og flirer.

Svein Harald Nærbø i kuvøse

Den lille gutten veide bare litt over ett kilo og var 37 centimeter lang.

Foto: Privat

Sterk vilje

Moren hans har fortalt at Svein Harald hadde stor vilje, selv om han var veldig liten.

– Da jeg lå i kuvøse, ville jeg ikke ha ryggen fri. Jeg brukte å ake meg opp i et hjørne, så ble jeg trukket ned mot midten av en sykepleier. Da ble jeg sur og akte meg opp igjen. Da tenkte de at «han klarer seg, han er sta», forteller han.

– Jernviljen og staheten gjorde nok at jeg sitter her i dag og kan flire av det, sier han.


Merket for livet

Etter fødselen ble det mange turer til sykehuset, og moren Brynhild ble plaget av leverskader og nyrer som sluttet å fungere. Svein Harald ble merket for livet etter at han fikk hjerneblødning da han var bare to uker gammel.

Han har flere arr i bakhodet som former en halvmåne, og han har nå et dren fra hodet til magen som tar seg av overflødig væske som ligger rundt hjernen. Hvis drenet går tett, blir det press på hjernen, som i første omgang fører til ekstrem hodepine.

– Det er vanskelig å beskrive, men den smerten der er ikke god. Om det går tett for lenge, kan det ha medføre hjerneskade eller i verste fall død, forteller han.

Som far, så datter

Datteren til Svein Harald ble også født for tidlig, to måneder før tiden. Det var ett

Svein Harald Nærbø med datteren

Svein Harald med datteren, som også var prematur.

Foto: Privat

spørsmål som lå i toppen av hodet hans da han kom til sykehuset.

– Hvor stor er hun, spurte jeg. Da sa de at hun var over 1800 gram, nesten dobbelt så stor som det jeg var da jeg ble født. Det var en liten lettelse, selv om jeg visste at tiden etter kom til å bli tyngre enn om hun hadde kommet til rett tid.

– Sjansene mine for 30 år siden, var mye mindre, så jeg skjønte at hvis hun hadde litt av den staheten som jeg hadde, så kom det til å gå helt fint. Og det gjorde det, sier han.

De mange operasjonene har gjort at Svein Harald ikke kunne få oppfylt drømmen om å bli befal eller politi. Han er merket for livet, men er glad og fornøyd allikevel.

– Man må gjøre det beste av det man har, det er enkelt og greit. Arret er en liten påminnelse om hvordan det kunne ha gått, og hvordan det er. Det er en del av livet, sier han.