Mer enn 4000 har avgjort hva de to værfaste værlammene skal hete

Søyen og hennes to værlam ble reddet av helikopter etter å ha vært værfast i en fjellside i to uker. Det rørte folk over hele landet. Nå har værlammene fått egne navn.

Alvin og sauene

SEVERIN OG SUVEREN: Bonden Alvin Berntsen varer overrasket over hvor godt hold dyrene var i etter å ha stått fast på et flåg høyt til fjells. Nå har de fått seg egne navn.

Foto: Pål Hansen / NRK

Nå står de i fjøset i lag med resten av flokken. De ser ut til å ha det godt, men vet trolig lite om sin nye kjendisstatus som har gitt dem hvert sitt egne navn.

Mer enn 4200 mennesker har stemt og bestemt at de to værlammene skal hete Severin og Suveren.

Men det er nok ikke uten grunn at de lammene har fått navn etter karakteren som skulle gi oss gode råd om trygg ferdsel i påskefjellet.

I likhet med NRKs 30 år gamle karakter har nok sauene hatt mer flaks enn forstand.

Stemmeresultater etter avstemming om hva to værlam skal hete.

Slik har folk stemt over de syv navneforslagene.

Foto: Skjermdump/NRK

Stakk av fra resten av flokken – flere ganger

Da sauene til bonde Alvin Berntsen var på beite, gikk en sau med to lam lenger opp enn det som er vanlig i fjellsida på Hollenderen, et kjent turfjell i Tromvika på Kvaløya i Tromsø.

Det var andre gangen søyen stakk fra resten av flokken.

– Også tidligere i sommer tok hun lammene sine med seg dit. Dette er ikke et vanlig beiteområde. Vi var derfor veldig glade da de kom ned i dalen til resten av flokken. Men så, i høst, bar det oppover med dem igjen. Kort tid etter ble det både kaldt og isete i fjellet, forteller han.

Så kom snøen til Tromsø. Rekordmye snø på kort tid. Dermed ble det umulig for de tre sauene å komme seg ned igjen.

Sauer reddet ned fra fjellet på Kvaløya etter to uker

En sau og to lam sto fast på en fjellhylle på Kvaløya i Tromsø.

Foto: Heli-Team

Fryktet de skulle fryse i hjel

Berntsen gjorde alt han kunne. Han snakket med erfarne fjellfarere. Han prøvde å nå dyrene med helikopter, men helikopteret de brukte kunne ikke ta seg ned til dem.

Berntsen vurderte til og med å avlive dyrene fra helikopter, slik at de slapp en langsom død i fjellsiden. Men det var ikke lov.

Skjebnen som ventet dem rørte mange over hele Norge. Det var mange, blant annet Norges vegansamfunn, som ville bidra med penger til å redde dem.

Alvin Berntsen kalte det for en dyretragedie dersom de måtte fryse i hjel på fjellet.

Heldigvis endte det godt.

Rundt klokka halv ett lørdag ettermiddag var søyen og hennes to lam tilbake på gården, etter å ha stått værfast på fjellet på Kvaløya i nesten to uker.

Da som kjendiser og nå med nye navn. Men hva sier bonden selv at folk har valgt seg navnene Severin og Suveren?

Sauene ankommer gården i Tromvika. Bonde Alvin Berntsen kan puste lettet ut.

Stort engasjement for Severin og Suveren

For han har ikke egentlig noen vane for å gi dem navn, Alvin Berntsen.

– Det går stort sett bare på nummer. Vi skifter ut 20 prosent av besetningen hvert år, så det er kun noen få som får navn, sier han.

Bonde Alvin Berntsen med de to værlammene Severin og Suveren som ble reddet ned fra fjellet.

Det har blitt litt forskjellsbehandling i fjøset hos Alvin Berntsen, etter at de to værlammene ble hentet ned fra fjellet.

Foto: Pål Hansen/NRK

Men etter at folk hadde fulgt redningen av sauene strømmet forslagene på i sosiale medier. Til sist sto det mellom syv forslag, som mer enn 4000 mennesker har valgt mellom.

– Det er jo voldsomt. Men vi kan godt døpe dem for Severin og Suveren. Det er helt greit for meg, sier han mens han ler.

Istedenfor vann over hodet henter han litt ekstra mat til lammene.

– Det ser ut som om de har kommet seg godt etter redningsaksjonen nå, sier han.

Han synes det er flott at folk har engasjert seg, men sier at før eller senere vil også disse værlammene bli menneskemat.

– Vi skal i alle fall ha dem frem til påske slik at det blir påskelam av dem. Men vi kan jo ikke drive å sette på masse værlam. Det går ikke, sier bonden.