Hopp til innhold

Mer anonym nettmobbing

Anonym nettmobbing blir et stadig større problem for ungdomsskoleelever. Men rektor vil ikke nekte bruk av nettstedet som gjør det mulig.

Digital nettmobbing

Elevene ved Sommerlyst ungdomsskole har erfaring med anonyme meldinger med krenkende innhold. Det dukker blant annet opp på nettstedet Formspring.

Foto: Illustrasjonsfoto: Rune Eian

«Du har jo ikke former jente og er altfor tynn! Jeg mener det, legg på deg litt og få litt former. Du har ikke rumpe, ikke hofter, ikke pupper og ikke lår. Det er så ekkelt å se på deg når du er så insane tynn!»

Dette er et eksempel på en melding lagt ut på nettstedet Formspring.

Der publiseres det anonyme meldinger om folks utseende og venner.

Prøver å overse

Pernilla Degerstrøm og Mia Strandmo har selv fått anonyme meldinger som inneholder langt verre innhold enn meldinga referert til over.

– Man begynner så klart å tenke over om at det virkelig er sant. Om du er feit og stygg, sier Degerstrøm.

– Jeg prøver å ikke la det gå inn på meg. De kommer ikke inn på meg, jeg bryr meg ikke, sier Strandmo.

De to jentene prøver å overse slike meldinger når de kommer.

Anonymt verst

Konfliktrådet i Tromsø mener slike anonyme meldinger er enda verre enn tradisjonell mobbing.

– De kan bli så utrygge at de vegrer seg mot å gå på skolen, og de kan vegre seg mot å ha kontakt med enkelte venner fordi de frykter de kan stå bak. Det kan være forringende for livskvaliteten for den enkelte, sier leder for konfliktrådet i Tromsø, Arna Beate Hansen.

I konfliktrådet ser de en økning i digital mobbing, og det er både unge og voksne som trakasserer og utskjelling på nettet.

Vil ikke forby

Rolf Barman-Jensen

Rolf Barman-Jensen er rektor ved Sommerlyst ungdomsskole. Han vil ikke forby nettsteder som Formspring for elevene, selv om det foregår mobbing der.

Foto: Rune Eian

Rektor ved Sommerlyst ungdomsskole i Tromsø, Rolf Barman-Jensen, mener det ikke er noen vits å forby nettsted som Formspring.

– Jeg syns ikke vi skal forby noe som helst. Filtrene bør sitte i hodene til elevene, ikke i nettverket vårt, sier han til NRK.

Men rektoren mener også at ikke alle elever skjønner hva som er mobbing eller ikke.

– Jeg snakket en gang med noen ungdomsskoleelever om dette, og vi så på bilder som var lagt ut. De sa det ikke var så farlig, at det bare var på gøy. Så foreslo jeg at vi skulle printe ut bildene og henge dem opp på samvirkelaget, men da sa de «nei, er du steine tullat, da kan jo alle se det!».