Mens man venter…

Tana er andre sjekkpunkt på 1000-kilometeren søndag, og på Tana bru vet man å aktivisere seg i ventetida.

Lassokasting

Herrefinalen i lassokasting er i gang. Nærmest ser vi Juhán Niillas Wigelius, som forøvrig fikk andreplass i NM i lassokasting i år.

Foto: Kjersti Sjursen Lien

Med Tana vintermarked og festivalen Vinterskippis, et stort antall boder og lavvoer, og en hærskare folk, var det stor stemning på Tana bru søndag formiddag. Blant arrangementene var også lassokonkurranse, arrangert av det samiske idrettslaget Deanu Searat, som på norsk betyr Tanakrefter.

– Dette er en utmerket måte å vise oss frem på, og i forbindelse med Finnmarksløpet er det masse folk og mye som skjer, sier leder Olaf Trosten.

– Samler folk

Lassokasting

Olaf Trosten, leder i Norges eneste samiske idrettslag, Deanu Searat. Selv klarte han ikke å kvalifisere seg for finalen i lassokasting.

Foto: Kjersti Sjursen Lien / NRK

– Arrangementer som dette på sjekkpunkter samler folk, og gjør at man kan lykkes med et arrangement som for eksempel lassokonkurranse, tror han.

Flere titalls personer deltok i kvalifiseringa til konkurransen, der det ble arrangert en guttefinale, en damefinale og en herrefinale. Banken som er generalsponsor for Finnmarksløpet har vært med på å lage flere arrangementer langs sjekkpunktene, og banksjef Per Olaf Persen i Tana sier dette er et typisk arrangement langs løypa.

– I Finnmarksløpets ånd

Folkeliv i Tana

Med et stort antall salgsboder av ulikt slag, samt kulturarrangementer, var det mange som hadde tatt turen til Tana bru søndag formiddag.

Foto: Kjersti Sjursen Lien / NRK

– Lassokasting er i Finnmarksløpets ånd. Man tenker på friluftsliv, fjell, natur og vidda, og da passer dette godt inn, sier han.

Persen deltok selv i finalen for menn, og tok til slutt en andreplass. For øvrig tok Juhán Niillas Wigelius førsteplass, og Oskar Wigelius og Viljo Valle fikk tredje og fjerdeplass.

Og i det finalen var slutt begynte de første hundekjørerne å nærme seg sjekkpunkt Tana.