NRK Meny
Normal

Er dette den nye «Kampen om tungtvannet»?

Hva bør bli den nye film- eller TV-satsingen fra andre verdenskrig? Angrepet på «Tirpitz» regnes som et av de dristigste under krigen.

Dvergubåt

ANGREP MED DVERGUBÅT: Eller X-craft`en som britene kalte den – var 15 meter lang. Minene var festet til dvergubåtens skrog. I «Operasjon Source» angrep tre miniubåter Tirpitz som lå godt beskytta i flåtebasen bak flere torpedonett og vaktbåter inne i den trange Kåfjorden i Finnmark.

Serien om Tungtvann-aksjonen, «Kampen om tungtvannet», på NRK har fått stor oppmerksomhet. I Meløy i Nordland mener de «Operasjon Muskedunder» fortjener å bli løftet fram og filmatiseres.

Men det er også andre slag som flere mener fortjener mer oppmerksomhet.

Et av oppdragene er det som beskrives som et av de viktigste og mest spektakulære angrepene under andre verdenskrig – nemlig angrepet på «Tirpitz».

Onsdag 22. september 1943 ble det tyske slagskipet «Tirpitz» angrepet av britiske dvergubåter mens det lå for anker i Kåfjord i Alta i Finnmark.

– Operasjonen med miniubåtene var viktig. Folk må få vite hva som egentlig har skjedd her. Det er ikke mange som vet om dette. Det var virkelig heltemot, sier Einar Blomkvist ved Tirpitz-museet i Alta i Finnmark.

Han var selv bare 10 år da han opplevde bombefly som for rett over hodet på ham, og bombet det tyske slagskipet under 2. verdenskrig.

– Kunne historien om «Tirpitz» vært neste som ble lagd film eller TV-serie?

– Ja, det mener jeg absolutt. Det var så pass viktig det som skjedde, og det var veldig vanskelig å få has på «Tirpitz», sier Blomkvist.

Einar Blomkvist

FILMATISERES: Einar Blomkvist ved Tirpitz-museet så selv skipet i sin tid.

Foto: Gyda Hesla

Truet langs kysten

Den britiske marinen ville høsten 1943 senke det tyske krigsskipet «Tirpitz», som lå og truet langs finnmarkskysten.

Andre verdenskrig nærmet seg et avgjørende vendepunkt på slagfeltene i Sovjetunionen, og de sovjetiske styrkene hadde behov for forsyninger fra sine allierte.

Slagskipet var det største i den tyske krigsmarinen under andre verdenskrig.

Dvergubåter

I «Operasjon Source» angrep tre miniubåter slagskipet som lå godt beskytta i flåtebasen bak flere torpedonett og vaktbåter inne i den trange Kåfjorden. Dette er trolig et av den 2. verdenskrigs mest vågale og spektakulære angrep.

Dvergubåten – eller X-craft`en som britene kalte den – var en 15 meter lang stålsylinder som kunne frakte med seg to spesialkonstruerte miner som hver inneholdt to tonn amatex sprengstoff. Minene var festet til dvergubåtens skrog.

– Å ødelegge eller skade Tirpitz er det største som kan skje til sjøs akkurat nå. Intet annet mål kan sammenlignes. Hele krigens strategi dreier seg om dette skipet, som binder fire ganger så mange britiske fartøyer [samt] to amerikanske slagskip som må holde seg i Atlanteren. Saken har absolutt høyeste prioritet.

Winston Churchill i et notat til den øverste forsvarsledelsen den 26. januar 1942

Usikker skjebne

De tre andre gikk inn i Altafjorden, og to av dem lyktes med å plassere eksplosiver under «Tirpitz» for nøyaktig 70 år siden på søndag.

All bombingen gjorde at «Tirpitz» ikke var stridsdyktig og måtte slepes ut Altafjorden.
Tirpitz ble til slutt senket av britiske bombefly ved Håkøya utenfor Tromsø i november 1944.

Men skjebnen til den siste ubåten X-5 og dens mannskap på tre, er aldri sikkert klarlagt.

Den to tonn tunge bomba som ble sprengt for to år siden, kan tyde på at også X-5 kom seg inn i flåtebasen.

Robert Aitken var en av de britiske soldatene som deltok i angrepet på Tirpitz i Alta med dvergubåt.

SOLDAT: Robert Aitken var en av de britiske soldatene som var med i angrepet med miniubåter. I 2003 fortalte han sin historie til NRK. Foto: Kai Erik Bull.