NRK Meny
Normal

Mener sommeren egner seg best for jazzfest

Tromsø jazzfestival åpner i dag. Ved å flytte festivalen fra november til august, tar festivalsjef Ola Rokkones sikte på å nå ut til både trømsøfolk og turister.

Troms jazzfestival åpner i dag. Satser på å etablere seg som er årlig sommerfestival som skal gjenspeile jazzmiljøet, både i landsdelen, nasjonalt og internasjonalt.

Tonje Unstad er blant artistene på Tromsø Jazzfestival. I dag, torsdag, besøkte hun NRK Troms' radiosending.

Ola Asdahl Rokkones

FESTIVALKLAR: Ola Asdahl Rokkones.

Foto: Jørn Resvoll

– Dette er en drøm vi har hatt i flere år som nå har blitt virkelighet, sier festivalsjef Ole Alstad Rokkones.

Barentsjazz i Tromsø og har skiftet navn til Tromsø Jazzfestival og flyttes fra november til august. Dermed relanseres en god innarbeidet vinterfestival.

– Barantsjazz har vært arrangert 10 år på rad i november. Men vi merket at det var sterk konkurranse fra julebord, juleforberedelser og eksamenslesing. Dette gjorde at vi ikke klarte å nå ut til det publikummet som vi egentlig ønsket, sier Rokkones.

Godt forhåndssalg

Noen vil kanskje påstå at jazz egner seg best til vinter og mørketid, men ikke Rokkones. Jazz passer året rundt, sommer som vinter, mener festivaIsjefen – og dag braker det løs med åpning på Fjellheisen.

Rokkones tror at det er større sjanse for å lykkes på sommerstid:

– Om sommeren har folk mer tid til å gå på konsert. Det er en enorm turisttilstrømning til byen, sier Rokkones.

– Vi vet at om sommeren i Tromsø er det mange som drar på ferie, men det er også mange som blir hjemme i løpet av sommermånedene. Vi ønsker å lage et tilbud både til folk i Tromsø og regionen rundt, og til turister som kan oppleve den pulserende byen som Tromsø faktisk er, sier han.

Forhåndssalget har gått bra, forteller Rokkones:

– Når festivalen nå åpner har vi faktisk solgt like mange billetter som til de to forrige festivalene totalt, sier Rokkones.

Satser på samarbeid

I år er artister som Terje Rypdal, Nils Petter Molvær og pianojazzartisten Sara McKenzie, så vel som lokale norske og samiske artister.

Blant de lokale er Tonje Unstad, viseartist og låtskriver, som torsdag sammen med Rokkones gjestet NRK Troms' ettermiddagssending på radio (se video øverst i saken).

Fra neste år skal festivalen samarbeide med Varangerfestivalen i Finnmark og Musikkfestuka i Bodø, som går på samme tiden, om å booke artister.