NRK Meny
Normal

La ned påstand om at Jarle Andhøy må bøtelegges

Aktor mener det er bevist at turen i Antarktis var gjort uten godkjenning fra myndighetene.

Jarle Andhøy og Gunnar Nerdrum Aaagard

Jarle Andhøy og advokat Gunnar Nerdrum Aagard i Nord-Troms tingrett.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

I rettssaken mot Jarle Andhøy i Nord-Troms tingrett i Tromsø la aktor Stine Melbye Sørensen torsdag formiddag ned påstand om 50.000 kroner i bot for brudd på verne- og miljøbestemmelsene for Antarktis.

Aktor mener det er bevist gjennom dokumenter og bevisførsel at Andhøy uten godkjenning gjennomførte en ekspedisjon med seilbåt for å undersøke omstendighetene rundt Berserk-forliset i 2011, da tre mann omkom.

Eventyreren er i Nord-Troms tingrett fordi han nekter å betale en bot på 40.000 kroner som han ble pålagt etter ekspedisjonen.

– Anmeldt på feil grunnlag

Forsvarer Brynjar Østgård sa i sin prosedyre i Andhøy-saken at faktum ikke er omstridt. Jarle Andhøy var i det vernede området ved Antarktis vinteren 2012 uten godkjenning fra norske myndigheter.

– Norsk Polarinstitutt (NPI) har anmeldt Andhøy på feil grunnlag, sier Østgård. Dette skyldes blant annet en ufullstendig melding fra Andhøy selv, fordi han ikke rapporterte inn hva den egentlige hensikten med turen var.

Polarinstituttet har i anmeldelsen lagt til grunn at Andhøy skulle på en ekspedisjon som også omfattet ilandstigning og mulig overvintring i området, hevdet Østgård i sin prosedyre.

– Mens det reelle var at de lette etter spor og svar på hvorfor «Berserk» med tre mann om bord forliste og forsvant året før.

I praksis var dette en seilas i internasjonalt farvann, konkluderte Østgård.

Han sa også at han oppfatter saken som at NPI har hatt som hensikt å holde Andhøy som en brysom ekspedisjonsleder borte fra området.

Ble aldri funnet

Det var i alt fem personer om bord på den norske kjendis-båten «Berserk» da den tok fatt på siste etappen av Sørpolen-ekspedisjonen tidlig i januar i 2011.

Kaptein Jarle Andhøy og Samuel Massie (18) hadde gått i land da båten ble meldt savnet i februar i 2011.

Nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32) ble aldri funnet.

Se video:

Jarle Andhøy i Nord-Troms tingrett.