NRK Meny
Normal

Mener helikopterberedskapen i nord ikke er i mål

Politimester Morten Daae i Vest-Finnmark politidistrikt er fornøyd med den økte helikopterberedskapen i nord, men mener beredskapen ikke er i mål.

Politihelikopter

Politidistriktene i Finnmark har fått bedre helikopterberedskap etter at Forsvaret har fått økt sin beredskap på Bardufoss. Politiet i Finnmark har derimot ikke fått et eget politihelikopter, slik som er på bildet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fra årsskiftet økte beredskapen ved Forsvarets helikopterbaser på Rygge og Bardufoss. Det etter at regjeringen økte bevilgningen til basene med 32,6 millioner kroner.

Beredskapen ved Forsvarets helikopterhovedbase i Bardufoss vil bestå av to Bell 412-helikoptre. Disse skal til enhver tid være tilgjengelige for å bistå politiet for å flytte styrker i de nordligste fylkene.

At helikopterberedskapen i Nord-Norge nå er forbedret blir tatt godt imot av politimester Morten Daae i Vest-Finnmark politidistrikt.

– For oss er det en bra ting i den forstand at helikopteret nå er lettere tilgjengelig. Det er lettere å få bistand, eller ekstra ressurser opp fra Troms hvis det skulle være behov for det. I tillegg er det lettere å få tak i helikopter hvis man ikke har det lokalt her i Finnmark, sier Morten Daae.

– Er det ofte et problem at det ikke er tilgjengelig lokalt?

Morten Daae

Fornøyd: Politimester Morten Daae i Vest-Finnmark politidistrikt ser lyst på økt beredskap i Bardufoss, men mener det fremdeles er langt å fly fra Bardufoss til Finnmark.

Foto: NRK

– Det varierer veldig fra situasjon til situasjon. Nå vet vi at Forsvaret har et helikopter i Bardufoss i beredskap, nå er det et stykke unna Finnmark likevel, men vi vet at det er der og det blir lettere å planlegge hvis det skjer ting, sier Daae.

Les også: Gir 32,6 millioner til beredskap - NRK – Norge
Les også: Krever bedre helikopterberedskap - Troms og Finnmark

Etterlyste bedre beredskap i nord

Tidligere har politiets muligheter for lufttransport i Finnmark vært svært begrenset, og etter 22. juli terroren etterlyste Vest- og Øst-Finnmark politidistrikt bedre helikopterberedskap også i nord.

Helikopterberedskapen i Norge ble gradvis svekket i årene før terrorangrepene 22. juli 2011.

Nå sørger to politihelikoptere for døgnkontinuerlig beredskap i Oslo og østlandsområdet, i tillegg til Forsvarets helikoptere på Rygge og Bardufoss.

Fram til nå har politiet i Finnmark benyttet seg av 330-skvadronens helikopter på Banak lufthavn i Lakselv, men også privat helikopterbistand da det har vært nødvendig.

Forsvarets Bell 412-helikopter over Oslo

Forsvaret har nå to Bell 412-helikopter i beredskap ved sin hovedbase på Bardufoss. Disse skal hjelpe politiet og flytte mannskaper. Bildet er tatt under en øvelse i Oslo.

Foto: Anders Brekke / NRK

Les også: Nå skal politiet måle når hjelpen kommer til deg - Troms og Finnmark

Fremdeles ikke optimalt

Ifølge justisdepartementet vil beredskapstropper, bombegruppen og andre spesialister kunne komme seg til åstedet mye raskere enn før, men selv om helikopterberedskapen i Troms og Finnmark nå er forbedret, er fremdeles ikke beredskapet optimal i Finnmark mener politimester Daae.

– Nei det er det ikke. Det er fortsatt et stykke å fly fra Bardufoss og opp til Finnmark, men det gjør at man har mulighet til å få opp et helikopter likevel. I tillegg er det i Vest-Finnmark forholdsvis brukbart med sivile helikoptre, i tillegg er også forsvaret på Banak flystasjon i Porsanger med et Sea King redningshelikopter, så i utgangspunktet har en ganske god helikopterdekning her, men en bedre beredskap i Finnmark totalt sett hadde vært en fordel, sier politimesteren i Vest-Finnmark Morten Daae.

SeaKing

Politidistriktene i Finnmark bruker til vanlig Forsvarets 330-redningshelikopter til operative oppdrag. Dette står tilgjengelig på Banak lufthavn i Porsanger.

Foto: NRK/Stein Lorentzen