NRK Meny
Normal

Mener helikopterberedskapen er uforutsigbar

Forsvaret flytter helikopterberedskap til Kirkenes - men erkjenner at beredskapen i Finnmark er uforutsigbar.

Bell-maskin

Forsvaret erkjenner at hovedoppgaven ikke vil være beredskap for politiet, sjøl om det nettopp er et av beredskapsmaskinene som flyttes.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Et av forsvarets to beredskapshelikoptre for politiet vil tidvis flyttes fra Bardufoss til Kirkenes. Løsninga er likevel for uforutsigbar til at politimester Ellen Katrine Hætta tør å planlegge beredskapen med det.

Brynjar Stordal

Brynjar Stordahl ved Forsvarets operative hovedkvarter forklarer at det er hovedsaklig støtte til grensevaktene, helikopteret skal brukes til.

Foto: Johannes Børstad / NRK

Brynjar Stordahl ved Forsvarets operative hovedkvarter forklarer hvordan helikoptrenes beredskap for politiet i Nord-Norge vil fungere.

– Til vanlig har vi to maskiner som står på Bardufoss. Men tidvis flytter vi den beredskapen til Kirkenes for å støtte grensevakten, sier Stordahl.

To helikoptre tilgjengelig

Fra nyttår er to maskiner på Bardufoss og to maskiner på Rygge i Østfold tilgjengelig for politiet på en times varsel.

Men for politiet betyr den tidvis tilstedeværelsen i nordøst nærmest ingenting, mener politimester Ellen Katrine Hætta.

– Slik som det er nå er en ren løftekapasitet det vi trenger, sier Hætta.

Ellen Katrine Hætta

Tidvis tilstedeværelse av helikopter i nordøst, er ikke nok for beredskapen for politiet, mener politimester i Øst-Finnmark, Ellen Katrine Hætta.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Og skal en slik kapasitet ha betydning må den være der hele tiden

– For meg er forutsigbarhet veldig viktig. Vi kjører med blålys hele døgnet i vårt store politidistrikt som strekker seg over mange mil. Har man ikke forutsigbarhet kan man ikke planlegge med det heller, sier Hætta.

Og Forsvaret erkjenner at hovedoppgaven ikke vil være beredskap for politiet, selv om det nettopp er et av beredskapsmaskinene som flyttes.

– Primæroppdraget til det helikopteret vi flytter til Kirkenes er å støtte grensevakten. Da er det rett og slett behovet til grensevakten som er styrende, sier Stordahl.