NRK Meny
Normal

– Hva om jeg sa at Frp er en gjeng seksuelt frustrerte menn med smak for prostituerte og unggutter?

Samepolitiker Vibeke Larsen mener Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen generaliserer samer.

Uenige om retorikken

– Frp-politiker Per-Willy Amundsen generaliserer og demoniserer samer, mener samepolitiker Vibeke Larsen. Amundsen avviser dette.

Foto: NRK

Bakgrunnen er et intervju Amundsen har gitt til Nordlys i forbindelse med at Statnett vil bygge enn 420 kV kraftledning mellom Ofoten og Hammerfest.

En gruppe reineiere, som har rein i området, har fremsatt krav om å få erstattet tap for beitelandet de mister.

Det provoserte energipolitisk talsmann Per-Willy Amundsen.

– Men nå må jammen samene kjenne sin egen begrensning. Det vi nå risikerer er at de holder landsdelen som gissel mens de skal prøve saken opp for retten. Da vil det ta år før kraftlinja blir en realitet, sa Amundsen torsdag til Nordlys .

– Ris til egen bak

I avisa gikk han langt i å antyde at dette handler om å presse penger fra staten, og det kun er egoisme som ligger bak.

– Stortinget har vært altfor rundhåndet og gitt for mange særrettigheter til samene, og nå ser vi konsekvensen. Ris til egen bak, kalles det.

Uttalelsene fikk sametingspolitiker Vibeke Larsen (Ap) til å skrive et blogginnlegg der hun angriper Frp-politikeren for å generalisere samer.

– Skulle jeg derimot komme i skade for å trekke paralleller mellom en terrorists syn og handlinger og et partis politiske retorikk, hadde jeg i beste fall fått beskjed om å lære leksa mi bedre. Og hadde jeg vært riktig kunnskapsløs og populistisk, hadde jeg med enkelhet kunne funnet det for godt å definere et helt parti som en gjeng med seksuelt frustrerte menn med smak for prostituerte og unggutter. Men i motsetning til Amundsen tilhører jeg en minoritet som vet altfor godt hva kunnskapsløshet, generalisering og demonifisering fører til, skriver hun.

Bidrar til stigmatisering av samer

Samer opplever ti ganger mer diskriminering enn etniske nordmenn i for eksempel offentlige rom og debatter, viser en doktorgradsavhandling ved Universitetet i Tromsø.

Larsen mener Frp-politikeren bidrar til stigmatisering av samer.

– Han skjærer alle over én kam og demoniserer en hel folkegruppe. Han nyanserer ikke. Nå har han heller ikke vært kjent for det tidligere, men denne gangen synes jeg han gikk over streken, utdyper hun til NRK.

Bestemmer ikke overskriftene

Per-Willy Amundsen avviser dette.

– Driver man med reindrift, er man same. Så det kan sikkert høres sånn ut, men jeg mente ikke å kritisere alle samer, men kun en håndfull reineiere. Det mener jeg også at jeg sa.

– Så setningen «Men nå må jammen samene kjenne sin egen begrensning», den sa du ikke?

– Overskrifter velger jo ikke vi politikere, det er det dere journalister som gjør.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.