NRK Meny
Normal

– Telys er et godt varmealternativ ved strømstans

Stadig flere privatboliger og offentlige bygg er helt avhengig av strøm for oppvarming. Den usikre driftssikkerheten i strømnettet i Nord-Norge bekymrer derfor ekstra.

Telys

Telys blir foreslått som en alternativ varmekilde ved strømbrudd.

Foto: Henrik Sundgård

– I sin ytterste konsekvens så kan man jo faktisk risikere at folk omkommer, som følge av kulde hvis man på en måte ikke blir fanget opp. Videre så er det vel snakk om at vann fryser og slike ting som er de mest åpenbare tilfellene man kan se for seg, sier beredskapssjef Ronny Schjelderup hos fylkesmannen i Finnmark.

Ronny Schjelderup

Beredskapssjef Ronny Schjelderup hos fylkesmannen i Finnmark er bekymret for at det kan gå galt dersom det kommer flere lange strømbrudd og folk ikke har andre fyringsmuligheter i boligen.

Foto: Dan Henrik Klausen/Arnstein Jensen / NRK

Det som får ham til å bekymre seg er det store strømbruddet som la halve Nord-Norge i svart i forrige uke.

Kun strøm som oppvarming

I mange andre private og offentlige bygg, stoler man nå fullt og helt på at strømmen skal sørge for oppvarming.

Strømnettet i Troms og Finnmark er i dag så gammelt og svakt, at flere i kraftbransjen mener man må forvente flere lignende hendelser.

Derfor ber beredskapssjefen både kommuner og utbyggere å tenke gjennom problemstillingen.

– De som setter opp bygg i dag bør gjøre seg noen tanker om behovet for alternative fyringskilder. Der det ikke finnes bør kommunene legge opp til å kunne tilby varmestuer, alternative steder hvor folk kan møtes for å få varmen dersom strømmen forsvinner, sier han.

Tromsø sentrum

Slik så det ut i Tromsø sentrum da et massivt strømbrudd tok strømmen fra store deler av Nord-Norge i flere timer for fire dager siden.

Foto: Helga Bones / NRK

– Telys er et godt alternativ

Men selv om mange velger bort strøm, tviler man i boligbransjen på at dette er et reelt problem. Dagens nye boliger er så godt isolerte at man kan varme dem opp med enkle midler, mener administrerende direktør Per Jæger i bransjeforeningen Boligprodusentene.

– Telys tror jeg er et godt alternativ. Det er greit å ha en pose liggende i skapet, så om strømbrudd skulle inntreffe igjen så gir jo hvert telys mellom 50 og 100 watt, det er ganske mye varme som du da kan få på plass, sier Jæger.

Polarlys Boligbyggerlag i Alta er blant utbyggerne som nå setter opp leilighetsbygg hvor alle fyringsalternativer er avhengige av strøm, og daglig leder Oddmund Eriksen hevder at de svært sjeldent opplever dette som et problem.

– Det vi ser er jo at ved lengre strømbrudd så finnes det utfordringer, men det er lavenergileiligheter som er veldig godt isolerte, og det tar lang tid før det blir kritisk kaldt, sier han.

Stiller ekstra krav til kommunene

Ifølge Jæger i Boligprodusentene er pris en viktig grunn til at vedfyring velges bort i nye leilighetsbygg. Han mener ekstraprisen med å bygge pipe i byggene, vil gjøre byggene unødig dyre.

Per Jæger

Administrerende direktør Per Jæger i bransjeforeningen Boligprodusentene tror ikke at det er et reelt problem at de fleste hus bygges uten andre oppvarmingsmuligheter enn strøm.

Foto: Johnny Syversen

– Da ville jeg nok heller valgt andre typer løsninger, små aggregater som gjør det, det kan også være gassbrennere og den type ting som vil kunne dekke dette oppvarmingsbehovet når det oppstår. Nå skal man også huske at det ikke er mange ganger dette har skjedd i Nord-Norge, sier han.

Men tross boligbransjens forsøk på å berolige, mener beredskapssjef Ronny Schjelderup den nye situasjonen stiller ekstra krav til kommunene.

– Man ser jo at kommunene generelt har god kontroll på de innbyggerne de har et ansvar for i forhold til hjemmehjelptjenesten, og mennesker som er under tilsyn av kommunen, men de har nok ikke så god kontroll på behovet til befolkningen for øvrig.