NRK Meny
Normal

Mener bondeflukten er i gang

Bondelaget advarte mot flukt fra næringen under konflikten rundt landbruksoppgjøret i vår. Nå mener de den allerede er i gang.

Grethe Liv Olaussen.

Leder i Finnmark Bondelag, Grethe Liv Olaussen, protesterte foran Stortinget i vår.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Det var sterke og steile fronter under vårens landbruksoppgjør. Regjeringens klare ønske om å satse på større gårdsbruk, falt ikke i god jord hos bøndenes organisasjoner.

I Finnmark Bondelag advarte de mot at denne dreiningen i landbrukspolitikken ville føre til færre bruk ute i distriktene.

– Tungen på vektskåla

Nå mener Bondelaget man allerede ser denne tendensen. De får nå tilbakemelding fra flere medlemmer som enten avvikler melkeproduksjonen eller planlegger å gjøre det i nær fremtid.

Og lederen tror landbruksoppgjøret kan være det utslagsgivende.

– Det kan være det som har vært tungen på vektskåla. De signalene den nye regjeringen kommer med om fremtidsutsiktene for melkeproduksjonen i Finnmark og distriktene kan ha vært med å fremskynde den avgjørelsen for enkelte, sier fylkesleder Grethe Liv Olaussen.

Småbøndene må investere

I Finnmark er det fortsatt mange små gårdsbruk, og det er blant disse bøndene flere nå vurderer fremtiden.

Alternativet er en satsing på å bli større, men mange er bekymret for å investere tungt, forteller bondelagslederen.

– Spesielt innen melkeproduksjon står mange ved et veivalg hvor man må vurdere om man skal stort for fremtiden, ofte til flere millioner. Det gjelder rundt 60 prosent av våre melkeprodusenter, sier hun.

Høyre tviler

Frank Bakke-Jensen

Høyres Frank Bakke-Jensen tror ikke landbruksoppgjøret er grunnen til at bønder forsvinner.

Foto: Privat

I regjeringspartiet Høyre er man derimot ikke sikker på at landbruksoppgjøret har vært den utslagsgivende faktoren for bønder som velger å legge ned.

– Vi stortingsrepresentanter fra Finnmark har over flere år fått rapporter fra Fylkesmannen med bekymringer for strukturendringer i landbruket i fylket. Dette er ikke noe som dukket opp ved siste oppgjør, det er et bilde som har vært der hele tiden, sier Frank Bakke-Jensen, som sitter i næringskomiteen på Stortinget.

Tror på færre bønder

Og Høyre-mannen er heller ikke sikker på at færre bønder i seg sjøl er et problem.

– Det går mot større enheter, ikke bare i Finnmark, men i hele landet. Det har det gjort siden 70-tallet, og det er nok et bilde vi må se for oss fremover, sier Bakke-Jensen.