Mener 19-åring bør dømmes til over fem år i fengsel for gjengvoldtekt

Den tiltalte hevder å være uskyldig, men aktor i saken mener det er bevist ut over rimelig tvil at mannen er skyldig i gjengvoldtekten.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo

Statsadvokat Tor Børge Nordmo setter ikke sin lit til forklaringen den tiltalte 19-åringen kom med i retten.

Foto: Knut-Sverre Horn

Straffesaken mot mannen som er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i Tromsø i fjor sommer avsluttes i Nord-Troms tingrett i dag. Ifølge tiltalen skal mannen, sammen med to andre, hatt samleie med en sovende kvinne i juni 2016. Mannen nekter straffskyld.

– Må få streng straff

Aktor mener det er bevist ut over rimelig tvil at mannen er skyldig etter tiltalen. Statsadvokat Tor Børge Nordmo mener derfor at en passende straff bør være fengsel i fem år og tre måneder.

De to andre som er siktet i saken, er ikke stilt for retten fordi de reiste tilbake til hjemlandet før tiltalen ble tatt ut.

Den straffebestemmelsen 19-åringen er tiltalt etter, har en øvre strafferamme på 21 års fengsel, men etter en samlet vurdering er statsadvokaten kommet til at straffen må være lavere enn det.

Går for frifinnelse

Den tiltalte står fortsatt på at han ikke har gjort det han er tiltalt for, og hans forsvarer, Sverre Sjøvold, sier at de kommer til å be om at han blir frifunnet. Dersom de ikke når fram med dette, kommer han til å be om at tiltalte blir behandlet på mildeste måte.

Tekniske bevis

Den rettsgenetiske sakkyndige, Mariam Mjærum Bouzga, la i dagens rettsmøte fram konklusjonene etter sine undersøkelser.

Hun slo fast at det er funnet DNA i sæd fra alle de tre mennene som knytter dem til overgrepet. Den tiltalte la onsdag fram en teori som han mente kunne forklare hvordan hans DNA ble funnet på kvinnen, uten at han var skyldig i voldtekt.

I sin forklaring sa han at han hadde ligget på gulvet og onanert, og deretter hadde tatt på fornærmede for å spørre om hun hadde det bra. Han mente at dersom noen andre hadde hatt sex med henne, kunne hans sæd fulgt med.

Ifølge den sakkyndige er det lite sannsynlig at hans forklaring stemmer.

Det blir nå opp til dommerne å vurdere alle bevisene som ble lagt fram i retten, og dom er ventet om noen uker.