NRK Meny
Normal

Melder seg ut av partiet etter intern strid

Tidligere hovedutvalgsleder i Finnmark, Grethe Ernø Johansen, har fått nok av Arbeiderpartiet etter den interne striden som har herjet Finnmark Arbeiderparti i høst.

Grethe Ernø Johansen

UTMELDT: Grethe Ernø Johansen melder seg ut av Arbeiderpartiet etter den interne striden, hvor hun blant annet ble beskyldt for å være en løgner av egne partifeller.

Foto: Allan Klo/NRK

– I prosessen som har vært, så har jeg oppdaget flere ting jeg ikke vil være med på, sier hun når NRK møter henne i Hammerfest i dag.

– Jeg opplever det slik at ledelsen i Finnmark Ap ikke tar kontakt, unnlater å bry seg om menneskene i konflikten. Jeg synes saken i seg selv er grei nok, men prosessen rundt det gjør meg såret og skuffet, sier Ernø Johansen, som bekrefter at hun nå melder seg ut av Arbeiderpartiet.

Hun reagerer på at flere av personene som har kritisert henne, ikke har tatt kontakt.

Polarbase i Rypefjord

POLART KAOS: Det har vakt reaksjoner da det meste av pengene som skal fungere som kompensasjon for Finnmark, gikk til å tilrettelegge nettopp farleden ved Polarbase i Hammerfest, og Rv94. Ernø Johansen ble beskyldt for å lyve av egne partifeller da hun sa at hun ikke hadde gått inn for en slik tildeling. I etterkant viste det seg at departementet tolket powerpointpresentasjonen som en prioriteringsliste fra Finnmark fylkeskommune.

Foto: Allan Klo/NRK / NRK

Anmeldte kollega – ble henlagt

Fylkespolitiker Grethe Ernø Johansen valgte å anmelde partikollega Bente Haug for injurier, etter at Haug beskyldte Johansen for løgn i saken rundt regjeringens midler til samferdsel.

113 millioner kroner ble fordelt til ulike prosjekter i Finnmark, som kompensasjon for innføringen av arbeidsgiveravgift.

Politiet henla saken og begrunnet henleggelsen med at det ikke antas å være rimelig grunn til å undersøke straffbare forhold.

Johansen har tidligere varslet at hun vil trekke seg fra politikken fordi hun ikke kan være i samme parti som Haug.

Kan skifte parti

Johansen utelukker ikke å stille for et annet parti.

– Jeg er samfunnsengasjert og har lyst til å være med videre. Jeg har vurdert andre parti, sier Ernø Johansen.

– Hvilket parti da?

– Vi får se, men jeg har min ideologi er på venstresiden, så vanskelig for meg å gå til høyresiden, sier hun.

Ernø Johansen sier hun allerede har snakket med folk i SV.

– Men ikke mye. Dette handler ikke først og fremst om politikk for meg, men at jeg skal komme tilbake i arbeidslivet som person, sier hun.

Ingalill Olsen

LEDELSE: Leder for Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen, sier hun har registrert utmeldingen.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Har registrert utmeldingen

Ingalill Olsen i Finnmark Arbeiderparti sier at hun har registrert utmeldingen.

– Hun føler seg sviktet av partiledelsen. Hva synes du om en slik kommentar?

– Det får stå for hennes egen regning. Hun har vært sykemeldt siden saken startet. Jeg uttaler meg ikke i media om folk som er sykemeldt, det gjør jeg ikke nå heller, sier hun.

– Hun sier hun ikke har hørt et ord fra partiledelsen siden saken startet. Hva sier du til det?

– Det er ikke korrekt. Vi avtalte at fylkesordfører Runar Sjåstad skulle ha kontakt med henne, noe han har hatt jevnlig. Og det har vi tenkt er det beste også for henne, sier hun.

– Har du ikke hatt kontakt med henne?

– Jeg har hatt kontakt med henne tidlig i fasen. Men vi gjorde det slik at fylkesordføreren holdt kontakten. Når folk er sykemeldt så må vi ta hensyn til det. Jeg gjør det, og ønsker ikke å belaste henne ytterligere, sier hun.

– Hva synes du om at hun forlater partiet?

– Jeg forholder meg til det. Jeg forholder meg til beskrivelsen hun har av det, men kan ikke gjøre noe med det.

– Er det negativt eller positivt at hun melder seg ut?

– Det er aldri positivt at noen melder seg ut. Vi i Finnmark Arbeiderparti opplever ikke det som positivt.

Det er nytt for henne at Ernø Johansen vurderer et annet parti.

– Jeg har ingen kommentar til dette, men hun er jo interessert i politikk. Slik sett er det kanskje ikke usannsynlig at hun melder seg inn i et annet parti, sier lederen for Finnmark Arbeiderparti.

Johnny Ingebrigtsen

MINDRE TILLIT: Leder for Finnmark SV, Johnny Ingebrigtsen, mener Finnmark Arbeiderparti-saken har svekket troverdigheten til politikerne.

Foto: Erik Lieungh / NRK

Ønsker Johansen velkommen

Leder for Finnmark SV, Johnny Ingebrigtsen, sier at Finnmark Arbeiderparti-saken har vært ødeleggende for fylkeskommunen og de fire heltidspolitikerne i Finnmark.

– Det har vært en ulykke for alle involverte og den er dårlig håndtert menneskelig. Jeg reiser mye rundt og mange sier: «Hva skal vi med fylkeskommunen når dere krangler og er stygge med hverandre?». Folk får mindre tillit. Jeg er lei meg, for jeg tror det ødelegger for fylkeskommunen, sier han.

Ingebrigtsen ønsker Ernø Johansen velkommen til partiet.

– Alle som har et ideologisk syn som sammenfaller med programmet til SV er velkommen. Jeg sier som Jesus: «la de små barn komme til meg». Det sier vi i SV også, og vi ønsker at medlemsmassen vår blir større. Men om det er plass i en nominering, er opp til årsmøtet, sier han.