NRK Meny
Normal

Melder seg ut av Frp

Uenige i utslippsvedtaket.

Sydvaranger Gruve ved Bøkfjorden
Foto: Arnstein Jensen / NRK

Liv Mikkelborg er blant dem som har meldt seg ut av Frp. Hun stemte i kommunestyret onsdag mot utslippene, som uavhengig representant.

Hun sier til NRK at hun nektet å la seg presse til å endre sin mening, og at gruppelederen har presset «de feige mannfolka» til å få saken tatt opp på nytt.

– Business over miljø

Og SV refser Frp etter utslippssvedtaket.

Lisbeth Isaksen i Sør-Varanger SV går hardt ut mot partiet etter prosessen rundt Sydvaranger-utslippene.

Frp fikk onsdag omgjort et vedtak fra i mai, og kommunestyret sier dermed ja til at Sydvaranger Gruve kan bruke giftige kjemikalier i produksjonen.

Isaksen mener Frps gruppeleder Terje Hansen har sluppet for lett unna i denne prosessen.

– De lar business og næringsliv gå foran miljøsak og sitt eget parti, et parti hvor nå flere har meldt seg ut etter prosessen de har vært gjennom, sier Isaksen.

Beundrer motstand

– Jeg synes det er verd å merke seg at det nå er tre kvinner som har meldt seg ut, snart er det vel bare menn igjen i partiet. Jeg beundrer dise kvinnene, sier Lisbeth Isaksen.

Isaksen sier hun også beundrer William Sjøstrand. Han har ikke meldt seg ut av Frp, men ble sittende på partibenken og stemme mot partiforslaget, og mot at gruppeleder Terje Hansen var habil i saken.

– Det er veldig lett å forstå, hvis en mann har interesser i en aktuell bedrift, da er han inhabil.

Nektet å la seg presse

Sjøstrand sier at også han nektet å la seg presse til å endre mening:

– Jeg har hatt møter med flere av dem som stemte på meg for to år siden, det gjelder idrettsmiljøet, russiske miljøer og norske miljøer. Alle som jeg har snakket med respekterer min mening, og det blir derfor et spørsmål om å være tro mot sin befolkning.

Gruppeleder i Frp, Terje Hansen, har i denne saken avvist at han er inhabil. Han

Terje Hansen (frp)

Terje Hansen i Frp møter motstand i eget parti.

Foto: Trine Hamran / NRK

har så langt ikke svart på om han har lagt press på sine representanter, men sa etter kommunestyremøtet dette om partiets endrede standpunkt i utslippssaken.

– Jeg er jo gruppeleder for Frp i Sør-Varanger men, det betyr jo ikke at jeg er en diktator som setter dagsorden. Utgangspunktet er at et enstemmig medlemsmøte og styret besluttet å ta opp saken på nytt, så jeg forholder meg til det.