Hopp til innhold

Medtiltalt i svindelsaken i Troms: – Hun bruker frykt til å holde meg på lag

Sønnen og ektemannen til hovedpersonen i bedragerisaken i Troms, der tre personer skal ha lurt 17 menn til å betalte til sammen 600.000 kroner, nektet å forklare seg med kvinnen til stede i rettssalen.

Roar Edvardsen og Monica Samland

Roar Edvardsen forsvarer den tiltalte kvinnen i 40-årene. Monica Samland forsvarer hennes tidligere kjæreste i 30-årene.

Foto: Lisa Rypeng / NRK

Tre personer står denne uken tiltalt for grovt bedrageri i Nord-Troms tingrett: En kvinne (41), hennes ektefelle (31) og hennes 22 år gamle sønn. Sistnevnte har bodd i fosterhjem størstedelen av barndommen.

31-åringen opplyste i retten at han har tatt ut separasjon. Både han og kvinnens sønn ba om å få forklare seg uten den tiltalte kvinnen til stede. 31-åringen hevdet gjennom sin forsvarer Monica Samland at der har vært et avhengighetsforhold og at han har en frykt for henne.

Kvinnen har de siste syv månedene sonet en annen bedrageridom. Ektemannen er dømt til ett års fengsel i samme sak og skal snart inn til soning.

De to tiltalte mennene opplyste i retten at de i dag får sin månedlige inntekt fra NAV. 31-åringen bor for tiden hjemme hos foreldrene sine.

«Lånte» 600.000

Ved å utgi seg for å være "Stephanie Olsen" eller ved å operere under den tiltalte kvinnens navn på sosiale medier og en datingside, skal familien på tre ha lurt 17 menn fra hele landet til å overføre store summer til sine kontoer. Til sammen over 600.000 i perioden 22. november 2016 til 22. februar 2018. Flere av mennene mottar NAV-støtte.

Pengene ble ifølge den tiltalte kvinnen blant annet brukt til kasinospill på nett.

Hun nekter ifølge sin forsvarer Roar Edvardsen straffskyld. Hun hevdet i retten at hun har lånt penger hos "venner", men hun har ikke lurt noen. De to mennene nekter også straffskyld.

– «Glad i deg, hei, hei»

Gjennomgående i saken er at «Stephanie Olsen» og/eller den tiltalte kvinnen skal ha lovet å komme på besøk, og mennene skal ha betalt reiseutgiftene på forhånd. Men hun kom aldri.

Påtalemyndighetens bevis omfatter mange meldinger med kjærlighetserklæringer, emojier med hjerte, bilder, filmer og seksualiserte tegninger.

"Skatt", "kjære", "vænnen" og "kjæresten min", er ord som går igjen i kommunikasjonen mellom kvinnen og mennene.

«Glad i deg, hei, hei», skrev kvinnen i én av transaksjonstekstene som aktor Mona Madsen la frem i retten.

«Gleder meg, kjør pent», står det i en annen melding.

– Påtalemyndigheten har lagt til grunn at det er ikke noen realitet i intensjonen om å innlede et forhold eller reise, uttalte Madsen i sitt innledningsforedrag.

På spørsmål fra rettens administrator, tingrettsdommer Kirsti Ramberg, om kvinnen faktisk har innledet et kjærlighetsforhold til noen av disse mennene, svarte tiltalte:

– Nei, ikke direkte. Jeg vet ikke hvordan de ser på ting som blir skrevet. Jeg kan skrive "vennen" til en venninne. Hvis de ser på det som noe annet enn en venn så ...

Kvinnen hevdet videre i sin forklaring at hun verken har kjennskap til eller har brukt profilen Stephanie Olsen.

Skylder på familiemedlem

I retten la hun skylden på et annet familiemedlem og eksen hans. Hun hevdet familiemedlemmet hadde tilgang til pc-en hennes en periode hvor hun bodde hos ham. Etter at pengene var overført til hennes konto, skal familiemedlemmet ha spurt henne om å få låne nøyaktig det samme beløpet.

Tiltalte har imidlertid ingen god forklaring på hvorfor det eksempelvis sto "penger til Stephanie" på transaksjonsteksten.

Hun har heller ingen god forklaring på hvorfor navnet Stephanie Olsen knyttes til telefonnummeret hennes og de to medtiltaltes kontonummer.

– Hvorfor brukte du N. Ns (sønnens) konto? ville administrator vite.

– Fordi jeg hadde ikke vipps, svarte 41-åringen.

Administrator ville også vite om hva hun tenkte da det kom penger på kontoen, uten at hun eller medsiktede visste om det.

– Jeg tror ikke jeg tenkte på det.

Hevder kona disponerte kontoen

Et sentralt tema i den fem dager lange rettssaken er hvilken rolle de tre tiltalte skal ha hatt. Det har betydning både i forhold til skyldspørsmålet og straffeutmålingen.

Det som ifølge aktor er sikkert, er at pengene fra de 17 fornærmede har havnet på kontoene til de tre tiltalte og at de er forbrukt av de tre tiltalte.

31-åringen hevder det var kona som disponerte hans konto, slik at han ikke kan ansees som medvirkende til bedrageri.

Mens kona satt i et annet rom i Nord-Troms tingrett og fulgte vitneforklaringen via tv-overføring, beskrev han forholdet mellom de to som konfliktfylt, preget av kjefting og smelling. Han hevder han ikke har visst noen ting om konas nettaktiviteter. Han trodde hun kommuniserte med venner. Flere ganger kjørte han henne rundt til "venner". Han trodde hun skulle låne penger av dem, hevder han.

– Jeg stolte på henne, uttalte han fra vitneboksen.

– Tenker du at det er helt vanlige lån? spurte aktor.

– Ja, for hun er så flink til å prate for seg. Hun er så utrolig flink til å snurre folk rundt lillefingeren.

– Hun bruker frykt til å holde meg på lag.

31-åringen beskriver forholdet til 22-åringen som godt.

– Det er forferdelig at han havnet opp i denne saken. Dersom hun skulle låne penger så kunne hun ha brukt sin egen konto.

22-åringen forsvares av advokat Anja Støback Bjørsvik.