Medaljehåpet Adam avlyser USA-tur etter visumkrøll

Svømmetalentet og familien ventet i det lengste på å få visum. – Vi er alle veldig skuffet, sier moren.

Adam og Yakob Wenham

Adam Ismael (18) og lillebror Yakob (16)

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

– Vi har hver dag sjekket med den amerikanske ambassaden om det ordner seg med visum, og det har det ikke gjort. Nå er vi innstilt på at det dessverre ikke blir tur til USA denne gangen, sier Adams mor Sandra Maryam Moe.

Som NRK omtalte tidligere i juli fikk svømmetalentet visumet sitt til USA trukket tilbake. Ennå har han ikke fått innvilget visum, og familien har gitt topp at dette lar seg gjøre tids nok til at Adam kommer seg til USA.

Adam håpet i det lengste å kunne dra. Mandag reiste han sammen med faren til Oslo, for å starte trening i 50-metersbasseng. Han hadde håpet å kunne reise videre til Fort Lauderdale i USA sammen med det norske svømmelandslaget for treningssamling i tre uker. Dette som oppkjøring til Paralympics i Rio de Janeiro i september.

Svømmetalentet er moderat psykisk utviklingshemmet og har ADHD. Svømming og trening er en svært viktig del av livet hans.

Andrew Wenham og Sandra Maryam Moe

Foreldrene Andrew Wenham og Sandra Maryam Moe er fortvilet. – Vi forstår ikke hvorfor de vil nekte sønnen vår innreise til USA. Hadde vi visst at det ville bli problemer, hadde vi søkt om ESTA for et halvt år siden, sier de.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

– Skuffet

Sandra Maryam Moe sier at de søkt både om ESTA-visum og vanlig visum til USA. Samtidig får Adams bror Yakob (16) lov til å reise til USA. Familien søkte om innreisetillatelse, såkalt ESTA, til begge sønnene der Yakob skulle være ledsager. Dette fikk begge innvilget 8. juli. Flere dager senere fikk de beskjed fra ambassaden at innreisetillatelsen til Adam var trukket tilbake.

Moe sier at de ikke har fått noen forklaring fra USAs ambassade på hvorfor Adam ikke får visum. De hadde håpet i det lengste at saken skulle løse seg innen i dag, fredag, men har nå avbestilt reisen.

– Vi er alle sammen veldig skuffet, også Adam. Han hadde gledet seg til USA-turen. Men nå må vi bare fokusere på hvordan situasjonen er, og gjøre det beste ut av det.

Trener i Oslo

Media har tidligere omtalt at far til Adam, Andrew Wenham, ble nevnt under en rettssak i Australia som omhandlet terrorplanlegging på australsk jord. Han ble aldri siktet, tiltalt eller dømt for noen form for kriminell virksomhet. Familien tror ikke at dette kan ha noe med innreiseproblemene til USA som sønnen nå opplever.

Adam er nå i Oslo og trener daglig i Tøyenbadet.

– Adam må bare stå på nå og innstille seg på at slik ble det denne gangen, og så må han uansett trene godt og trene mye hever dag.