NRK Meny
Normal

Med mamma som handler

Tore Albrigtsen og Tove Sørensen fra Tromsø har unik hjelp under Finnmarksløpet.

Unni Kjærvik, handler og svigermor

Dronninga i campingvogna står klar til mottakelse, dog på et litt utradisjonelt campingvis.

Foto: Kjersti Sjursen Lien

Unni Kjærvik er kokk, kartleser, syerske og sykepleier under årets Finnmarksløp.

Men hun har en ekstra finger med i spillet når hun selv deltar som handler, nemlig som svigermor til Tove Sørensen og mamma til Tore Albrigtsen.

– Det er enkelt å sjonglere dette. Jeg bryr meg bare veldig mye om dem, sier hun. Før de reiste fra Tromsø hadde hun laget lapskaus og karbonader, hun har laget omelett, og dagens meny i Neiden er grillribbe kjøpt like over grensa i Finland.

– De er veldig glad i det de får, men jeg prøver å lage det som er godt og næringsrikt, sier hun.

Mammaoppgaver på sjekkpunktene

Paret som til daglig driver Tromsø Villmarkssenter har også flere ganger tidligere deltatt på Finnmarksløpet. Men for Unni er det første gang hun deltar som handler.

Denne rollen er ment som hjelp for hundekjørerne underveis, og for henne er oppgavene som nevnt matlaging, oppvarming av campingvogn og godt stell.

– Det går veldig bra, jeg har kjent til dette veldig lenge og vært oppi det fra første hund, sier hun om oppgaven til paret som har 300 hunder hjemme på villmarkssenteret.

– Men det viktigste jeg har med meg er nok kuldekrem, og det prøver jeg å få smurt dem med hver dag.

Kaffe & te

Og når Tove og Tore ankommer hvert sjekkpunkt, står mamma og svigermor klar med kjørernes ønsker: En kopp kaffe til Tove, og en kopp te til Tore.

Sønnen vil gjerne drikke denne kjapt for ikke å bli dehydrert, så Unni sørger for at hans ikke holder en kjempehøy temperatur. Tove på sin side vil kose seg med sin kaffekopp, så den serveres varm. Når mobildekninga gjør det mulig, ringer Tore til mamma ti minutter før spannene ankommer sjekkpunktet, og dermed kan hun gjøre alt klart.

Hittil har Albrigtsen og Sørensens spann kjørt sammen inn og ut av sjekkpunktene.

Sover dårlig

Sunt godteri

Som en ekstra motivasjon og litt ekstra næring, sender Unni godteposer med ut i løypa. Disse består både av kvikklunsjbiter, tørka frukt og nøtter.

Foto: Kjersti Sjursen Lien

Men Unni er ikke alene som handler. Til sammen har team Albrigtsen/Sørensen fire handlere, to ansatte fra villmarkssenteret, samt sjåfør Mike Turner som sørger for å få den store bilen med campingvogn som tilhenger.

Underveis må disse bytte på å sove, Karina Nordberg og Merete Hagerup fra villmarkssenteret sover vanligvis i den medbrakte campingvogna, men når kjørerne er inne på sjekkpunkt og hviler der, blir soving foretatt i baksetet på bilen.

Unni på sin side, har ikke fått særlig mye søvn hittil i løpet av Finnmarksløpet.

– Jeg savner senga mi, ler hun, før hun blir alvorlig:

– Jeg har en spenning i kroppen. Det er klart jeg er bekymra også, både for sønn og svigerdatter, sier hun.

Men det er ingen tvil om at jobben Kjærvik gjør, settes pris på av kjørerne.

– Jeg husker ikke hvilket sjekkpunkt det var, men på et sted fikk Tore en klem. Da sa han at det var ikke så ofte han fikk det, men det er klart han fikk det! Jeg syns jo de gjør det bra, sier Unni.

Inn til sjekkpunkt Tana delte Tore Albrigtsen og Tove Sørensen 16.plass, mens inn til Neiden kom de på henholdsvis 19. og 20. plass klokka 16.01 og 16.03. Med hver sin kopp stående klar hos mamma og svigermor.