Festspillene byr på 19 premierer

Når Festspillene i Nord-Norge blåses i gang 24. juni, er det kunstneriske programmet fokusert rundt Festpillenes internasjonale arktiske satsing.

Maria Utsi
Foto: Martin Mortensen / NRK

Ikke mindre enn 19 urpremierer 10 norgespremierer og 10 arktiske samarbeidsproduksjoner, står på programmet.

Verde Sessions

– Inspirert av det gamle samiske konseptet for samarbeid mellom kyst og vidde, har festspillene skapt et nytt konsept for musikalsk samarbeid, Verde Sessions, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Her møtes kunstnere på tvers av nord for å skape ny musikk inspirert av hverandre og med nye fortellinger i fokus.

Konseptet består av fire ulike samarbeidsprosjekt. Først ut er Hjaltalin & Bendik, nærmere bestemt det islandske bandet Hjaltalin og Silje Halstensen, som også er en av årets festspillprofil. De skal utforske det musikalske krysningspunktet mellom Reykjavík og Bodø. Sist ut rekken av Verde Sessions består av den Canadiske gruppa A Tribe Called Red, Sara Marielle Gaup Beaska og Marja Helena Fjellheim

Hjaltalin og Bendik

Hjaltalin og Bendik, er først ut av de fire prosjektene i Verde Sessions

Foto: Pressefoto

Mortensson.

– Her forventer vi innovativ, sjangeroverskridende og grenseløs musikk, når verdensstjernene fra Canada møter noen av våre sterkeste joikere, sier Maria Utsi.

Nordnorske stemmer


Flere av de fremste av våre nordnorske artister og musikere er også å finne på programmet.

Tonje Unstad er til stede med urpremiere sammen med svenske Oscar Danielson.

Landsdelsmusikerne svarer på utfordringen fra Festspillene om å samarbeide om en musikalsk reise på tvers av sjangere fra Nordland i sør til Finnmark i nord, og samler 31 musiker på scenen.

Moddi stiller sammen med TrondheimSolistene og Elle Marja Eira, der de gir stemme til viktige fortiede historier fra hele verden, i et nytt scenisk uttrykk, hvor videomateriale fra Unsong-prosessene for første gang er med.

Tonje Unstad og Oscar Danielson

Visekunstneren Tonje Unstad svenske Oscar Danielson møtes på scenen.

Foto: Pressefoto

Jazz og klassisk

Festpillene viderefører fjorårets suksesskonsepter samtidig som det gjøres nye grep. Sjøbua fylles av jazzkonserter, i år kuratert av Nordnorsk Jazzsenter ved Brynjar Rasmussen, mens galleri Nord-Norge blir årets arena for klassisk musikk.

– Det er snakk om klassisk musikk i verdensklasse, sier festspilldirektøren, kuratert av Knut Erik Sundquist.

Debatt


Maria Utsi sier årets festspill også vil ha et enda sterkere fokus på samfunnsdebatt. I samarbeid med mediehuset Nordlys har presenterer de et høyaktuelt debattprogram, Nordnorsk Debatt: LIVE. Der Nordlys skarpeste penner stiller som debattledere og med en rekke interessante gjester i panelet.

– Med årets program tar vi viktige steg for å befeste vær posisjon som de Arktiske Festspillene- Arctic Arts Festival, sier Maria Utsi. Vi har satt sammen et program som reflekterer tide vi lever i, og som griper inn i hele samfunnsdebatten. Alt med utgangspunkt i nord og av nord. Våre historier skapes kontinuerlig, og vi har derfor stort fokus på nyproduksjon og nye samarbeid.