NRK Meny
Normal

Måtte redde skadd student ut av trang isgrotte

Redningsmannskapene måtte jobbe i over én time for å frakte skadet mann i 20-årene ut av trang isgrotte i Longyearbyen på Svalbard.

redningsaksjon larsbreen

Det var utfordrende å redde mannen ut av den smale isgrotta.

Foto: Trond Olsen / Sysselmannen på Svalbard

– Det var en gruppe på fem personer som hadde vært på tur inne i grotta under Larsbreen, da en av dem, en mann i 20-årene falt og slo ryggen, forteller Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen til NRK.

Det var ved 18.30-tida onsdag kveld at Sysselmannen på Svalbard fikk melding om ulykken om ulykken i isgrotta, som ligger like overfor Nybyen i Longyearbyen.

Gruppen på fem studenter var langt inne i den smale isgrotta da ulykken skjedde.

Snublet i stegjern

– De gikk med stegjern, og det som trolig skjedde var at stegjernet til mannen hengte seg fast i klærne på det andre benet hans. Han snublet, tok overbalanse og falt, sier Olsen.

Mannen klaget over smerter i ryggen, og turkameratene våget ikke flytte på ham. De pakket ham inn for å holde ham varm, og fikk ringt etter hjelp.

isgrotta på Larsbreen

Inngangen til isgrotta på Larsbreen. I bakgrunnen skimtes lysene fra Longyearbyen.

Foto: Trond Olsen / Sysselmannen på Svalbard

Utfordrende aksjon

Det ble sendt et redningshelikopter med to redningsmenn, to fra bregruppa til Røde Kors, en lege og en fra Sysselmannen til grotta. De var framme på stedet ved 19-tiden, og Olsen beskriver redningsaksjonen som utfordrende.

– Vi måtte ha i tankene at skadene til mannen kunne være alvorlige. Vi fikk derfor stabilisert ham på en smal båre, så det var mulig å ta ham ut av grotta. Det er både smalt, glatt og kronglete inne i isgrotta og den svinger mye. Det er klart at det er spesielt vanskelig når man skal ta vare på en skadd person, sier Olsen.

Først like etter klokka 21 landet helikopteret på flyplassen i Longyearbyen, og mannen ble transportert til sykehuset i Longyearbyen.

Her fikk han behandling fram til han torsdag ble sendt til UNN i Tromsø for videre behandling av skadene i ryggen.

– Mannen i 20-årene har moderate skader, opplyser pressevakta ved UNN torsdag kveld.