NRK Meny
Normal

Marius (13) avslører hemmeligheten for god tørrfisk

Den unge fiskeren Marius Hansen (13) fra Sommarøy bruker en av verdens eldste metoder for bevaring av mat når han lager tørrfisk.

Marius Hansen

13 år gamle Marius Hansen er en kløpper på tørrfisk. Mandag får du møte han i kveldens episode av 'Yttersia'.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

I mars henger han nyfisket torsk ut i friluft. Helst skal det være rundt null grader i lufta og litt vind, det gir førsteklasses tørrfisk. Etter vel en måneds tid, når sola blir for sterk og insekter livner til, må fisken tas innomhus til ettertørking.

Blir fisken utsatt for frost eller fluer, blir den ubrukelig som menneskemat. Og mye regn er heller ikke bra.

Marius har egen båt med påhengsmotor. Når han er på fisketur, er det både storsei, kveite og steinbit som biter på. Han drømmer om å jobbe innen fiskeri når han blir voksen, slik hans far og farfar han gjort. Og han tjener lommepenger på å selge tørrfisken sin til turistene på sommeren.

Marius Hansen i Yttersia


Sunt og naturlig

Tørrfisk er kjempesunn snacks, helt naturlig og uten tilsetningsstoffer. Full av proteiner og godt egnet som slankekost, om det trengs.

Men tørrfiskens karakteristiske lukt kan virke litt skremmende på nye brukere.

Ingvard Lorentzen

Tørrfisken bak Ingvard Lorentzen gikk til topps i en lutefisk-kåring i høst.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

På fiskebruket på naboøya Brensholmen er Ingvard Lorentzen (33) en stor tørrfiskprodusent. Hans tørrfisk blir til lutefisk om høsten. Flere ganger er den blitt kåret til Norges beste lutefisk.

2.700 tonn

Og det er i form av lutet fisk vi nyter tørrfisk i Norge. 2.700 tonn går med hvert år. Ove Johansen i Norges Sjømatråd forteller at norsk tørrfisk er mye mer populær i Europa enn her hjemme.

Likevel lanseres tørrfisken hver sommer for norsk restaurantbransje for å få den på menyene. Og mange kokker bruker tørrfisk på helt nye måter.

Om man søker på nettet, kommer man over flere titalls oppskrifter med tørrfisk i salater, i supper og i pastaretter.

I den femte episoden av TV-serien Yttersia, får vi se både Marius og Ingvard sine tørrfiskeresultater.

NRK-serien Yttersia