Marit er første kvinnelige Troll-sjef i Antarktis

Marit Øvstedal (34) er den første kvinnen som er stasjonssjef på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

Marit+Øvstedal

Marit Øvstedal (34) fra Trondheim - første kvinnelige stasjonssjef på Troll i Antarktis.

Foto: Marit Øvstedal / Norsk Polarinstitutt

– Jeg befinner meg på et sted der det usedvanlige og ekstraordinære blir en hverdag. Men jeg føler meg hjemme her, selv om sola går feil vei over himmelen, sier Marit Øvstedal til Norsk Polarinstitutt sin nettside .

Sammen med seks andre overvintrer hun på Troll-stasjonen i ett år.

Siden midten av november har hun vært stasjonert i Antarktis. Der er det nå sommer og mellom fem-ti minusgrader. Med litt vind betyr det fort 20 effektive kuldegrader.

– Stas

Sivilingeniøren Marit Øvstedal fra Trondheim, som til vanlig arbeider offshore i Norge, skal fungere som forskningstekniker det neste året. I tillegg er hun stasjonssjef.

Dermed er hun den første kvinnelige stasjonssjefen på Troll siden stasjonen gikk over til helårsdrift i 2005.

– Det er jo stas at Troll endelig har fått en kvinnelig stasjonssjef, medgir hun.

Stasjonssjefen sørger for det administrative arbeidet, rapportering og lager oversikt og ønskeliste på hvilket utstyr som skal bestilles. Den første tida på Troll er så langt brukt mye på kunnskapsoverføring fra teamet som har vært på Troll i ett år.

Travle dager

På bloggen gladevanvidd.blogspot.no deler hun opplevelser av livet på Norges utpost.

– Vi har funnet oss til rette og fått en slags hverdag, men det er fortsatt mye som er nytt og ikke minst spennende. Det er lange og travle dager, men jobben er veldig variert og vi er med på mye vi ikke har gjort før, sier hun.

I løpet av sommeren vil teamet på Troll variere mellom 20-34 personer.

Troll fungerer også som base og startsted for en rekke norske og etterhvert utenlandske forskningsekspedisjoner i Antarktis, og forskere fra hele verden inntar stasjonen.