Hopp til innhold

Strandryddeaksjonen blir større – men det blir også mer av søppelet

Lørdag er det strandryddeaksjon over hele landet. – Rekordmengden med søppel som er plukket opp i Troms denne dagen er 40 kubikkmeter, og i år frykter jeg det blir mer.

Søppel strender

Lørdag 7. mai er den store strandryddedagen nasjonalt. Denne haugen av plast ble funnet på en strand langs kysten av Troms fylke i 2014.

Foto: Bo Eide

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Lørdag er den store strandryddedagen. Den startet i 2011 av organisasjonen «Hold Norge Rent» og har økt kraftig i omfang. Men det har også mengden marint søppel gjort, forteller Evy Jørgensen, miljøverndirektør hos fylkesmannen i Troms.

– Det har blitt sagt at marin forsøpling er ett av de største globale forsøplingsproblemene vi har, kanskje det største. Opp til ti millioner tonn plastsøppel havner i havet hvert år – 18.000 tonn bare i Nordsjøen. Det er så store tall at man ikke helt klarer å forholde seg til dem, sier hun.

Ikke bare er søppelet stygt, det skader også dyrelivet.

– Det er alvorlig. Dyrene kan bli skadet av plasten eller så hemmet i bevegelsene at de rett og slett dør. Mye plast blir også malt opp til mikroplast, som dyrene tror er mat. Denne plasten tar opp plassen maten skulle hatt, også dør dyrene av sult.

Her kan du registrere deg for å delta på Strandryddedagen.

Mikroplast lengst nede i næringsskjeden

Evy Jørgensen

Evy Jørgensen, miljøverndirektør hos fylkesmannen i Troms.

Foto: Marita B. Andersen / NRK

Jørgensen forteller at mikroplasten er svært vanskelig å plukke opp.

– Den forsvinner ikke. Til denne plasten fester også miljøgifter seg. Mikroplast er funnet i dyreplankton, som er i starten av næringskjeden vår, og blant annet i snøkrabbe og småfisk. Det er påvist at mikroplast finnes i mange ulike lag i sjøen – i alle verdens hav. Derfor har det et omfang vi kanskje ikke ser helt klart i dag, sier hun, og legger til:

– Rekordmengden med søppel som er plukket i Troms på strandryddedagen er 40 kubikkmeter. Vi frykter dessverre at omfanget blir like stort eller større i år.

Miljøverndirektoratet har bevilget 15 millioner kroner til rydding langs kysten. Troms har fått nesten én million av denne potten.

– Det er en anerkjennelse av at den marine forsøplinga er et stort problem. Det å skape eierskap til problemet er også viktig – å virkelig skjønne at mye av det marine søppelet kommer fra land.

Det er Nord-Troms friluftsråd, Senja Avfall IKS og Sør-Troms regionråd som får pengene.

– Vi har fått inn over 70 søknader fra engasjerte folk som ønsker å bidra til en renere kyst. Det viser at hele Norge engasjerer seg mot marin forsøpling, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Mest kommer fra land

Ifølge Jørgensen kommer 80 prosent avsøppelet som havner i sjøen fra land, mens 20 prosent kommer fra marin virksomhet.

– Det som har rekt i land i Troms, er imidlertid i stor grad fra marin virksomhet.

Kystvakta har i flere år hjulpet til på strandryddedagen, og skal hjelpe til også i år.