NRK Meny
Normal

Rederiet meldte fra om mistanke om promille - Hurtigbåt kansellert

Etter at tre av mannskapet på hurtigbåten «Kistefjell» ble observert på byen i Harstad, ba rederiet politiet gjennomføre promillekontroll.

MS Sollifjell

Boreal er rederiet som har ansvaret for mannskapet om bord hurtigbåten mellom Harstad og Tromsø. Her en av Boreal sine båter, «MS Sollifjell».

Foto: Øystein Ramstad

Hurtigbåten fra Harstad til Tromsø kunne ikke gå klokken 07 tirsdag morgen på grunn av mannskapsmangel.

Midtre-Hålogaland politidistrikt har tatt med tre av mannskapet til stasjonen for blodprøver etter mistanke om brudd på loven om «pliktmessig avhold».

– Vi fikk tips i natt om at vi burde sjekke mannskapet på hurtigbåten, og det gjorde vi i dag tidlig før hurtigbåten skulle gå fra kai klokken 07. Da var det tre av mannskapet som var påvirket av alkohol i forskjellig grad, sier operasjonsleder Stein Wilhelmsen i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Rett før klokken 07 opplyste Troms fylkestrafikk til NRK at hurtigbåten fra Harstad til Tromsø ikke kunne gå på grunn av mannskapsmangel.

– Det er korrekt. Vi har tatt midlertidig vare på tre av mannskapet som vi har til nærmere undersøkelser for blodprøvetaking hos oss, sier Wilhelmsen til NRK.

Mannskapet på båten besto av totalt fem personer. Skipperen på hurtigbåten «Kistefjell» ønsker ikke å uttale seg til NRK. Han viser til rederiet.

Ble observert på byen

– Tre av mannskapet ble observert i Harstad sentrum i går kveld. Det er bakgrunnen for at vi ba om å få gjennomført en promillekontroll av mannskapet i dag tidlig. De tre blåste positivt og ble sendt til lege for å ta blodprøve, sier daglig leder i Boreal transport, Per Hansen.

De tre ble umiddelbart tatt ut av tjeneste fram til svaret på blodprøvene er klare.

– Dette er en personalsak som vi ikke diskuterer i media. Men viser det seg at de hadde promille har vi klare prosedyrer for dette, sier Hansen.

Han forteller at selskapet har nulltoleranse for alkohol åtte timer før mannskap skal på jobb. De gjennomfører jevnlige alkoholkontroller, og har ikke opplevd at mannskap er tatt for promille i tjeneste før.

– Vi beklager det som har skjedd overfor de reisende. Vi jobber nå på spreng med å få tak i nytt mannskap slik at dette får minst mulig konsekvenser for våre reisende, sier Hansen.

– Dette er alvorlig

Operasjonslederen kan ikke uttale seg om straffemessige konsekvenser.

– Men det er klart at det er alvorlig når mannskap på en hurtigbåt som bruker å være fulle av folk er påvirket av alkohol, sier han.

Mannskapet er foreløpig mistenkt for brudd på loven om pliktmessig avhold inntil blodprøvesvarene er klare.

Troms Fylkestrafikk har ansvaret for buss- og båtrutene i fylket. De har kontrakt med ulike operatører som utfører de tjenestene for dem. I dette tilfellet er det rederiet Boreal som har ansvaret.

– Rederiet må svare for seg i denne saken, men vi vil følge dette nøye opp, sier vakthavende i Troms fylkestrafikk, Eirik Jensen til NRK.

Det ble satt opp buss fra Harstad til Tromsø rundt klokken 07:30 tirsdag morgen. 18 passasjerer tok bussen. Reisende til og fra Finnsnes vil også få tilbud om annen transport.

Hurtigbåtene går nå som normalt. Neste avgang er klokken 16 fra Harstad og klokken 16.15 fra Tromsø.