Mann siktet for overgrep mot 74 barn

Politiet har etterforsket ferdig den omfattende overgrepssaken der en mann i 20-årene er siktet for overgrep mot 74 personer fra flere steder i landet.

Politihuset i Tromsø.

De fornærmede barna er fra flere steder i landet.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Tromsømannen har vært varetektsfengslet siden saken ble rullet opp i mars i år. Den er nå etterforsket ferdig, og er sendt til statsadvokaten for å ta ut tiltale.

– Vi fikk et tips om siktede som var såpass konkret at vi valgte å agere på det, sier politiadvokat Elin Norgård Strand i Troms politidistrikt.

Etterforskningen har funnet 74 fornærmede i saken, hvorav 68 er gutter og 6 av dem er jenter.

De fleste fornærmede er fra Tromsø, men også fra Troms for øvrig, Nordland, Hedmark, Vestfold og Agder. Siktelsen består totalt av 83 poster.

Han skal i hovedsak ha brukt en falsk Facebook-profil og Skype for å komme i kontakt med barna, og lurt dem til å tro at han var ei jente på 15 år. Han har lånt et bilde av ei kjent blogger.

Strand har tidligere fortalt NRK at den siktede har vært svært pågående når han har fått de fornærmede til å sende nakenbilder av seg selv.

De fornærmede er i alderen 12 til 16 år.

Siktelsen omfatter også fysiske seksuelle overgrep mot åtte fornærmede. Den alvorligste siktelsen er fra 2010, og gjelder voldtekt av barn under 14 år.

Ikke en del av nettverk

Politiet vært tilbakeholden med opplysninger siden saken ble kjent i juni. De har hatt en omfattende etterforskningsjobb på grunn av mengdene med data og chattelogger som har blitt analysert.

Det er gjennomført 179 avhør av fornærmede og vitner. 45 av avhørene er gjort av barn under 16 år.

– De har forklart seg om funnene. Noen av dem har syntes det har vært greit å fortelle, mens andre har tatt det tyngre, og synes det er vanskelig og flaut å snakke om, sier Strand til NRK.

– De har jo trodd at det var en jente de sendte bilder til. Det er varierende i hvor stor grad de har vist ansikt, men de fleste synes det er pinlig.

Tromsømannen er avhørt åtte ganger, og han har forklart seg om de anmeldte forholdene. Politiet opplyser i en pressemelding at han har samarbeidet med dem, og erkjenner straffskyld for de fleste postene i siktelsen.

– Det er noen beskrivelser av forholdene han er uenig i, sier politiadvokaten.

Det er ikke funnet noe i etterforskningen som tyder på at siktede har delt materialet med noen form for nettverk.

En rekke lovbrudd

Mannen er siktet for en rekke forhold. Han skal blant annet ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende atferd, hatt befatning med fremstillinger som seksualiserer barn, og hatt seksuell omgang med barn under 14 og 16 år.

Fem etterforskere har jobbet på fulltid med denne saken, og funnet forhold som går helt tilbake til 2010.

Et gjennomgangstema i fengslingskjennelsene har vært mannens psykiske helse.

– Vi kan ikke gå i detalj, men vi har begjært en rettspsykiatrisk undersøkelse av ham. Blant annet for at retten skal vurdere gjentagelsesfaren, og ta hensyn til det ved valg av reaksjon, sier Strand.

Etter det NRK kjenner til vil statsadvokaten vurdere om de skal legge ned påstand om forvaringsdom. Rettssaken er forhåndsberammet i Nord-Troms tingrett fra 6. februar 2017. Det er satt av seks uker til saken.