Mann i 20-årene fortsatt i livsfare etter at han ble tatt av skred

Søndag har det gått fire skred i Troms. Like før klokken 17.30 har politiet og frivillige mannskaper rykket ut til et skred på Grytøya. Én person ble tatt av skredet.

Norsk Folkehjelp

GJØR SEG KLARE: Mannskap fra Norsk Folkehjelp gjør seg klare til å bistå i redningsarbeidet etter at en person ble tatt av skred på Grytøya søndag ettermiddag.

Foto: Nils Mehren / NRK

Like før klokken 18.30 melder politiet at personen som ble tatt av snøskredet på Grytøya er gravd frem fra snømassene. De driver nå med hjerte- og lungeredning på vedkommende, som blir flydd til Universitetsykehuset Nord-Norge i Tromsø.

– Personen som ble tatt av skredet, en mann i 20-årene, ble funnet i snømassene nede ved enden av skredet. Vedkommende ble gravd frem av turkameraten. Da ambulansepersonell ankom stedet kort tid etterpå, ble det igangsatt hjerte- og lungeredning, sier operasjonsleder ved Troms politidistrikt, Morten Augensen.

Klokken 20.40, drøye tre timer etter at skredet gikk, sier pressevakt på UNN, Jan Fredrik Frantzen, til NRK at tilstanden til mannen i 20-årene fortsatt er uavklart.

– Men han er ikke utenfor livsfare, sier Frantzen.

Mandag morgen opplyser UNN at skikjøreren omkom i skredet.

Turkameraten som gravde frem den skredtatte skal være i god behold. Vedkommende blir nå tatt hånd om av redningsmannskaper.

Her gikk skredet

SKREDET: Snøskredet gikk like over fergeleiet på Grytøya, nord for Harstad.

Foto: Nils Mehren / NRK

To personer i følget

Meldingen om skredet kom like før klokken 17.30.

Ambulansehelikopter fra Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø og redningshelikopter fra Bodø ble sendt ut, i tillegg til Norske redningshunder, frivillige mannskaper fra Harstad-området og politiet.

– Det var to personer i følget. Én av dem er tatt av skredet, fortalte operasjonsleder i Troms politidistrikt, Morten Augensen, da.

– Hva gikk meldingen ut på?

– Det var AMK som fikk meldingen. De satte i gang en redningsoperasjon. Vi satte i gang så mange ressurser fordi situasjonen foreløpig var uavklart. Da må vi kjøre full pakke for å eventuelt redde liv.

Skredet gikk like over fergeleiet på Grytøya sør i Troms. Det er fint vintervær i området, temperaturer på rundt ni minusgrader og laber bris fra øst-nordøst.

SKREDET: Snøskredet har gått like ved fergeleiet på Grytøya, nord for Harstad.

Ustabil fokksnø

Lørdag var det meldt om betydelig snøskredfare, faregrad tre, flere steder i Nord-Norge, men den ble justert ned til faregrad to, moderat fare.

Likevel har det gått fire snøskred i Troms denne søndagen. Før skredet på Grytøya hadde totalt fire andre personer blitt tatt i de tre andre snøskredene.

– Selv om faregraden har vært relativt lav, har det vært lett å løse ut skred i de utsatte områdene, sier Heidi Bache Stranden, vaktleder på skredvarslingen til Varsom.no.

De har advart mot fokksnø og fare for flakskred i Sør-Troms, der det siste skredet gikk.

– Skredfaren har i hovedsak vært knytt til fokksnøen, men det er også mulighet for at det er andre deler av snødekket som er årsak til alle skredene vi har registret, sier Stranden, og forklarer:

– Det kan være ustablile lag inne i fokksnøen, eller løsere lag under fokksnøen som vi ikke har helt oversikt over. I tillegg har det vært veldig mange folk på tur. Mye folk, kombinert med utsatte områder der det er fort gjort å utløse skred, er en dårlig kombinasjon, sier Stranden.

De vurderer hele tiden snøskredfaren, og vil fortløpende vurdere om den skal justeres opp.

Ambulanse på vei

MÅ TA FERGE: For å komme seg til Grytøya må du ta ferge. Her er en ambulanse på vei over til øya, for å bistå i arbeidet med snøskredet.

Foto: Tipser