NRK Meny
Normal

Mann gikk til angrep med hammer på sykehuset

Bevæpnet politi rykket ut til sykehuset i Harstad etter at en mann i sykehusuniform tok seg ulovlig inn og truet ansatte med en hammer.

Harstad sykehus

Mannen stjal datamaskiner og en iPad før han gikk til angrep mot ansatte på sykehuset med en hammer.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Det er en person som har tatt seg inn på et sykehus, stjålet gjenstander, tilegnet seg uniform på ulovlig måte og gått til angrep mot ansatte på sykehuset, sier fungerende politistasjonssjef, Oddmund Nilsen til NRK.

Politiet i Harstad fikk sent søndag kveld melding fra sykehuset UNN Harstad om hendelsen.

Oddmund Nilsen, fungerende politistasjonssjef Harstad politikammer

Fungerende politistasjonssjef, Oddmund Nilsen, sier at hendelsen opplevdes svært dramatisk for de ansatte ved sykehuset.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Vedkommende hadde framme en hammer og hadde slått etter ansatte med den. Ut fra situasjonen valgte politiet å bevæpne seg.

Harstad Tidende, som omtalte saken først, skriver at mannen stjal mobiltelefoner og en iPad.

Overført til helsevesenet

Kort tid etter hendelsen ble en mann i 20-årene fra Harstad pågrepet av politiet. Han var ikledd en stjålet sykehusuniform med et navneskilt.

– Det var åpenbart at vedkommende var psykisk ustabil. Han ble avhørt dagen etterpå og ble fremstilt for legen. Mannen ble direkte overført til helsevesenet for videre oppfølging.

Selv om hendelsen skjedde søndag, valgte politiet å vente med å gå ut med saken til tirsdag.

– Dette er en såpass spesiell sak at vi kunne nok ha gått ut med den tidligere, men vi har valgt å vente litt med den siden det er psykiatri inne i bildet, sier Nilsen.

Uklart motiv

Politiet har opprettet straffesak og vil etterforske saken videre.

– Det er en svært alvorlig sak, men heldigvis har vi ikke registrert personskade.

Under avhøret med mannen har politiet foreløpig ikke fått noen god forklaring på motivet bak handlingene hans.

Seksjonsleder på røntgenavdelingen i Harstad, Trond Pedersen, forteller at det var en svært traumatisk opplevelse for de ansatte på sykehuset. På selve røntgenavdelingen der hendelsen skjedde var det kun en person på vakt.

– På kveld, natt og i helgene er radiografene helt alene på jobb i en egen fløy. Da er det viktig at de opplever at de er trygge. Denne hendelsen har gjort at en del føler seg redd for å gå på jobb.

Ønsker vakthold

Pedersen sier at han vil levere et ønske til ledelsen om vakthold på sykehuset.

– Det er ikke første gang vi har mennesker inne på sykehuset som ikke har noe her å gjøre. Det vil skape en trygghet blant ansatte hvis vi har personer som går runder ved jevne mellomrom, og ikke minst at vi kan kontakte noen hvis vi ser noe mistenkelig.

Seksjonslederen har brukt tiden siden søndag kveld på snakke med alle ansatte, og finne ut hva de selv kan gjøre for å øke trygghetsfølelsen.

– Vi kan for eksempel gå ekstra runder for å sjekke låser, og alle som skal gå alene på vakt fremover har fått beskjed om å si ifra hvis de føler seg utrygg.