NRK Meny
Normal

Mann dømt til fengsel for mange års mishandling av kona

En 64-åring er i Senja tingrett dømt til ti måneders fengsel for å ha mishandlet kona si både fysisk og psykisk gjennom mange år.

tingrett

En mann i 60-årene er i Senja tingrett dømt til ti måneders fengsel for mange års mishandling av kona si.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Mannen må betale oppreisningserstatning på 80.000 kroner.

Mishandlingen begynte like etter at paret giftet seg, og fortsatte helt til bruddet, elleve år senere.

I tingretten kom det fram flere eksempler på hvordan mannen – ved utallige anledninger – hadde utagert med å slå til kona si. Kvinnen lærte på sin side å tilpasse seg mannen, og gjorde hva hun kunne for å unngå slagene og sparkene. Hun følte seg utrygg og følte mye frykt. Volden kunne skje helt uten foranledning, og var ofte umulig å forutse.

I Senja tingrett forklarte kvinnen at hun opplevde de psykiske krenkelsene verst.

Ble syk

I løpet av årene fikk hun ofte høre av mannen sin at hun ikke var verdt noen ting, og at hun burde ta livet sitt.

– Slik det fremstår for retten har fornærmede levd under et «regime» preget av kontinuerlig utrygghet og frykt for både fysisk og psykisk vold, heter det i straffutmålingen.

Etter hvert som årene gikk, fikk kvinnen flere fysiske plager.

– I 2013 holdt hun på å bukke under. Hun hadde høyt blodtrykk og havnet på sykehuset på grunn av hjerteproblemer. Hun skjønte da at hun måtte gjøre noe, heter det i dommen fra Senja tingrett.

Erkjenner delvis

Likevel tenkte hun aldri på å anmelde ektemannen for mishandlingen. Etter bruddet skjedde det et innbrudd på fritidseiendommen, og da kom mishandlingen for en dag.

– Fornærmede ble meget redd på grunn av innbruddet. Hun var redd for at det var tiltalte som hadde gjort dette, tok kontakt med politiet, og måtte begrunne sin mistanke gjennom å fortelle om samlivet med tiltalte. Det gikk flere måneder før politiet fikk fornærmede til å gi en formell politiforklaring, heter det i rettens oppsummering av bevisførselen.

64-åringen må betale 80.000 kroner i oppreisningserstatning til sin tidligere ektefelle.

I formildende retning trekker Senja tingrett fram at tiltalte har erkjent deler av det han var tiltalt for.