Hopp til innhold

Sjøvegan-drapet: Siktede er varetektsfengslet i fire uker

Den siktede mannen erkjenner ikke straffskyld i saken der han står siktet for drapet på Marie-Louise Bendiktsen, juli 1998.

Se politiets pressekonferanse om pågripelsen i Sjøvegan-drapet.

Den pågrepne mannen i 30-årene varetektsfengsles i fire uker. Det opplyste politiet i Tromsø under fredagens pressekonferanse om Sjøvegan-drapet. I tillegg får han brev- og besøksforbud i fire uker, og fullstendig isolasjon inntil 4. juli 2018.

Politiet har avhørt den pågrepne mannen, men sier det er for tidlig å gå inn på hva siktede har forklart.

– Han erkjenner ikke straffskyld, forteller siktedes advokat, Thomas Hansen.

Marie-Louise Bendiktsen

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sitt eget hjem sommeren 1998.

Foto: Politiet / Privat

Vedkommende er siktet for drap, voldtekt og ildspåsettelse.

– Mannen i slutten av 30-årene er av utenlandsk opprinnelse og har utenlandsk statsborgerskap. Han befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene. Han ble pågrepet på Oslo lufthavn onsdag formiddag i det han ankom landet, forteller lensmann Andreas Nilsen i Troms politidistrikt.

Politiets gjennombrudd skjer 25 dager før det har gått 20 år siden Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i brannruinene av huset sitt.

– Endelig

Marie-Louises datter, Tone Bendiktsen, sier hun er lettet over pågripelsen.

– Endelig. Jeg har ikke egentlig trodd at jeg skulle få oppleve denne dagen. 20 år er lang tid, sier Tone til Svalbardposten.

Lettelsen deler hun med broren sin, Trond Bendiktsen. Han skriver i en e-post til NRK at han ble orientert om pågripelsen gjennom lensmann Hans Roar Rasmussen.

Ordfører i Salangen Sigrun Wiggen Prestbakmo

Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo sier pågripelsen er noe mange i Salangen har ventet lenge på.

Foto: Arild Moe / NRK

– Jeg er fornøyd med at det er gjort en pågripelse, og jeg er evig takknemlig overfor Hans Roar Rasmussen, som har jobbet utrettelig med denne saken.

Ordfører i Salangen, Sigrun Wiggen Prestbakmo, sier til NRK at pågripelsen er viktig for lokalsamfunnet:

– Hver eneste gang saken kommer opp på nytt er det sår det lages nye rifter i. Det vi nå opplever er ganske viktig for lokalsamfunnet for å kunne legge saken bak seg, sier hun.

Tyskland-sporet

– Det er en ny gjennomgang av bevisene i saken som har ført til pågripelsen, og som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått drapet, sier politiadvokat Kirsti Jullum Jensen i Troms politidistrikt.

Politiet opplyser at de med bistand fra Cold Case-gruppen til Kripos har gått igjennom gamle beviser i saken, samt oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017.

– Vi har bistått gjennom det siste året. Først rådgivere, etter hvert som en del av teamet i Troms politidistrikt. Vi har bistått med etterforskningsleder og etterforskere, og vil fortsette å jobbe med saken fram over, sier Axel Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos til NRK.

Et skritt i etterforskningen har vært det såkalte Tyskland-sporet. En mann som bodde i Salangen på det tidspunktet 59-åringen ble drept, forsvant fra landet kort tid senere fra landet.

Mannen flyttet senere til Tyskland, der han ble dømt for drapsforsøk på sin eks-kjæreste og hennes nye kjæreste. I 2010 ble han utvist fra Tyskland.

Sommeren 2017 var politiet i kontakt med denne kvinnen. Under pressekonferansen fredag sa politiet at den pågrepne mannen ikke er den samme personen som ble dømt for drapsforsøkene i Tyskland.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark