Mann (30) tiltalt for overgrep mot 19 barn

Strafferammen for tiltalene mot mannen er 21 års fengsel, og statsadvokatene har lagt ned påstand om forvaring.

Barnehage

Illustrasjonsfoto. Barnehagen på bildet har ikke noe med saken å gjøre.

Foto: Peter Strøm / NRK

En 30 år gammel mann som tidligere har jobbet i en barnehage i Tromsø, er tiltalt for overgrep mot totalt 19 barn.

Han er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med barn, for å ha foretatt seksuell handling med barn og for å under særdeles skjerpende omstendigheter å ha forledet barn til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd.

– Handlingen ansees som utført under særdeles skjerpende omstendigheter idet det særlig er lagt vekt på om handlingen er misbruk av omsorgsforhold, stilling, avhengighetsforhold eller nært tillitsforhold, eller om handlingen er begått på en særlig krenkende måte, skriver riksadvokaten i tiltalen.

Han er også tiltalt for besittelse av overgrepsmateriale i form av bilder og filmer. Bildematerialet skal ifølge påtalemyndigheten ha blitt tatt av barn i barnehagen, mens filmene har han lastet ned fra nettet.

Statsadvokat Torstein Lindquister sier til NRK at det er en alvorlig tiltale med mange forskjellige fornærmede involvert.

– Bevisførselen består i tiltaltes forklaring, dommeravhør av en rekke barn og noen billedbevis. Også tiltaltes forklaring er viktig, han har samarbeidet med politiet, stilt opp i politiavhør og erkjent flere av tiltalepostene, sier Lindquister.

Har erkjent det meste

Tiltalte har erkjent størstedelen av siktelsen i politiavhør, sier forsvarer Sven Krogh.

– Jeg har ikke snakket med min klient om punktene i tiltalen, men det skal jeg gjøre førstkommende fredag, sier Krogh.

Det var 6. mai mannen ble pågrepet av politiet og siktet for seksuelle overgrep mot flere barn i en privat barnehage i Tromsø. Politiet gikk til pågripelse etter at det kom bekymringsmeldinger fra foreldre i barnehagen der mannen har vært ansatt i åtte år. 30-åringen ble pågrepet på jobb i barnehagen, og har vært fengslet siden.

Overgrepene har skjedd i lek- og stellesituasjoner. NRK har tidligere fortalt at mannen også har hatt ulike roller idrettslag. Overgrepene har foregått i selve barnehagen og i områder barnehagen benytter.

Strafferammen for tiltalene mot mannen er 21 års fengsel, og statsadvokat Torstein Lindquister har lagt ned påstand om forvaring.

24. november starter rettssaken mot mannen i Nord-Troms tingrett, og det er satt av tre uker i retten.