Hopp til innhold

Mangler oversikt etter at isbjørn-mamma ble skutt

Mandag ble en isbjørnbinne skutt på Austfjordnes på Svalbard. Også bjørneungen hennes måtte bøte med livet. Sysselmannen jobber nå for å få full oversikt over hendelsen.

Isbjørn

Isbjørnen ble skutt av folkene som er stasjonert på fangsthytta på Austfjordnes.

Foto: Syselmannen på Svalbard

Sysselmann Kjerstin Askholt

Sysselmann Kjerstin Askholt forteller at de har tett dialog med mennene på fangsthytta på Austfjordnes.

Foto: Sigrid Agnethe Hansen / NRK

– Det er vanskelig å si hva som blir utfallet av saken. Vi er nødt til å etterforske saken ordentlig før vi kan si noe om hva som skjedde, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NRK.

Mandag ble en isbjørnbinne skutt av fangstfolkene som er stasjonert i fangsthytta på Austfjordnes. I samråd med Norsk Polarinstitutt bestemte de seg for å avlive binnas unge.

– Vi vurderte det slik at det ikke var mulig for ungen å overleve på egen hånd. Av dyrevelferdsgrunner valgte vi derfor dessverre å avlive ungen også, forteller Askholt.

USA-besøk utsetter etterforskningen

Torsdag og fredag kommer USAs utenriksminister John Kerry til Svalbard. På grunn av besøket er Sysselmannen nødt til å utsette avhørene av de to mennene på fangsthytta til neste uke

Sysselmannen har likevel tett dialog med mennene på hytta, som kom dit for cirka to uker siden. Ifølge Askholt er de to plukket ut til å være der blant annet på bakgrunn av deres solide erfaring fra friluftsliv.

– Etter forholdene har de det bra. Det er viktig for oss å opprettholde tett kontakt med dem nå fremover, sier hun.

Tre isbjørnmøter så langt

Så langt i år har det vært tre konfrontasjoner mellom isbjørn og mennesker på Svalbard.

I april ble fire finske skiturister angrepet da de var på tur ved Verlegenhuken. Få dager seinere forvillet en bjørn seg inn i bebyggelsen i Longyearbyen. Den ble bedøvet og fraktet vekk.

– Dette er tre helt forskjellige saker. Vi jobber hele tiden intenst med å informere alle som kommer til Svalbard om risikoen for å møte isbjørn, for å unngå konfrontasjoner, men det skjer innimellom, sier Askholt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark