Hopp til innhold

Abraham hadde invitert bofellesskapet på vafler da alarmen gikk

Over halvparten av alle alarmene brannvesenet rykker ut på, er unødige eller falske alarmer. Mange av utrykningene går til studentkjøkken, og nå innføres kontroversielle tiltak.

Abraham Habtai

Abraham Habtai er trivselsvert på Prestvannet studentboliger, og skulle lage vafler til de han bor sammen med da brannalarmen gikk av.

Foto: HEGE IREN HANSSEN/NRK

Da trivselsvert Abraham Habtai ved Prestvannet studentboliger i Tromsø inviterte bofellesskapet på vaffel-kos, hadde han slett ikke tenkt å invitere brannvesenet. Men de kom, de også.

– Det var kjipt. For jeg har sett de komme på falsk varsel før, og da tenker jeg alltid «herregud, hvem er det som har klart å gjøre dette igjen!»

I gjennomsnitt rykket brannvesenet ut til 137 unødige alarmer daglig i første halvdel av 2018.

I førjulstida og romjula er det høytid for reelle brannalarmer, og nå ber brannvesenet alle være på vakt. For så langt i år har 38 personer omkommet i brann. Dette er 12 flere enn i 2017.

Vedlikehold kan redde liv og hindre unødig alarm

Men tilbake til de unødige brannene.

Hele 14 ganger så langt i år har brann- og redning i Tromsø rykket ut til studentboligene på Prestvannet, som bare er et av de elleve boligkompleksene til Studentsamskipnaden i byen.

– Det er mye pizzaalarmer. Dessverre. Men hovedandelen av de unødige alarmene går til næringsbygg, i tillegg til borettslag og Studentsamskipnaden. Årsaken er oftest manglende kontroll og vedlikehold på brannanlegg, som kan gi feilalarmer., sier Dan Tore Lyseggen, overingeniør ved Tromsø brann og redning.

Overingeniøren oppfordrer derfor alle til å ha jevn kontroll og vedlikehold på alarmer. På den måten kan man være med å forhindre at brannvesenet må ut på unødige utrykninger.

Mange unødige utrykninger

Dan Tore Lyseggen, overingeniør i Tromsø brann- og redning, oppfordrer huseiere til å gå gjennom sine alarmsystemer for å hindre unødige utrykninger.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

Stort problem

I 2017 var 57 prosent av alle oppdrag til brann- og redningstjenesten unødige eller falske alarmer, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Dette er en utfordring fordi det ressurskrevende, men det kan også komme i veien for reelle oppdrag, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i DSB.

Hun mener at dagens høye antall unødige alarmer er et stort problem.

– For man vet jo at når man roper «ulv-ulv» mange ganger, så kan man ende i en situasjon der man blir litt sløvere i forhold til å være på alerten når det er et reelt tilfelle.

Lyseggen ved brannvesenet i Tromsø fastholder at deres folk er så profesjonelle at de har fullt fokus på hver hendelse, inntil alvorsgrad er avklart.

– Men det er klart at hvis det blir gjentakende, og vi må kjøre til samme bygg flere ganger – som vi har gjort – så blir det en slitasje, sier han.

Setter tidslås på komfyrene

Til tross for mange utrykninger til studentboliger i Tromsø, roser Lyseggen Samskipnaden for å ha tatt tak i problemene og skiftet ut alarmsystemene sine. Og nå setter de i verk nye tiltak fra 2019.

– Vi kommer til å sette timere på alt av komfyrer på Prestvannet studenthjem. Det gjør at komfyren bare virker i 15 minutter i gangen. Det er et litt kontroversielt forslag, men det er noe vi gjør for å forbedre sikkerheta og forhindre unødige utrykninger, forteller Guri Anne Nilsen, avdelingsleder bolig ved Studentsamskipnaden i Tromsø.

Boligsjefen understreker at det skal være trygt å bo på studenthjem.

Abraham Habtai

Bra med timer på komfyren. Det mener Abraham Habtai om tiltaket Studentsamskipnaden i Tromsø nå setter inn ved Prestvannet studentboliger.

Foto: HEGE IREN HANSSEN/NRK

– Har lært

Når alarmen går på grunn av en svartbrent pizza er det også en reell alarm. For i verste fall kan det føre til brann, og liv kan gå tapt.

– Veldig bra, sier trivselsvert og samfunnsøkonomistudent Abraham om tiltaket med timere på komfyrene.

Men os fra vaffeljernet kan fortsatt føre til at den direktekopla alarmen fra studentboligene til Tromsø brann- og redning går. Neste gang Abraham skal lage vaffel-kos for blokka vet han imidlertid hva han skal gjøre.

– Jeg må ringe brannvesenet og si fra om at det er falsk alarm. Jeg har lært nå. Det håper jeg de andre studentene også har.