Hopp til innhold

Mange jenter fikk penisbilde - responsen var uventet

En falsk Facebook-profil prøvde å få kontakt med 200 jenter. Men jentene lot seg ikke lure.

Sofie Kjølaas

Elevrådsleder på Sommerlyst ungdomsskole kjenner flere som fikk tilsendt penisbilde av den falske profilen. Hun forteller at hun og hennes venner jevnlig mottar forespørsler fra folk de ikke kjenner på sosiale medier, men at de er kritiske før de eventuelt godtar forespørslene.

Foto: Petter Strøm / NRK

Et vanlig norsk navn på en gutt født i 2000 har skaffet seg 200 venner på Facebook. Alle er jenter. Og en stor del av dem fikk penisbilder.

Et helt vanlig tilfelle av «grooming», med mål om å skaffe seg nakenbilder eller -videoer fra jentene.

– Jeg kjenner flere som har mottatt dette bildet, men de har enten ignorert det eller svart «you're nasty», «fuck off» eller sånne ting, sier elevrådsleder ved Sommerlyst ungdomsskole, Sofie Kjølaas.

Flere av jentene som mottok penisbildet fra Facebook-profilen er elever på Sommerlyst ungdomsskole i Tromsø. Sosiallærer Ørjan Holstad har foreløpig ikke hørt om noen elever som har gitt vedkommende den ønskede responsen.

– Jeg vil ikke si at absolutt alle elevene våre opptrer riktig på nett, men det store flertallet vet hvordan de skal håndtere slike ting, sier han.

Penisbilde

Her er dialogen mellom personen bak den falske profilen og en av jentene som har mottatt penisbildet.

Ikke uvanlig

Politiet i Tromsø etterforsker nå en stor sak om en mann fra Tromsø som har drevet med «grooming». Siktelsen involverer per nå 73 fornærmede. Og på Finnsnes ungdomsskole mottok mange jenter pornografiske bilder fra en fremmed profil på Facebook i slutten av oktober.

Holstad forteller at de ved ujevne mellomrom har saker om netthets, eller der elever har lagt ut bilder av seg selv eller andre på nett som ikke burde vært publisert.

– Vi diskutere nettvett jevnlig. Da prater vi om de tradisjonelle nettvettreglene og legger blant annet vekt på at elevene må si fra til noen voksne dersom de opplever ubehagelige ting på nett.

Rektor på skolen, Rolf Øystein Barman-Jenssen, mener det er viktig å informere om denne type hendelser når de oppstår.

– Det er en alvorlig sak, og vi mener det er riktig å informere foreldrene, blant annet for å få rettet litt fokus mot utfordringene som lurer på internett.

Unødvendig hysteri

Ørjan Holstad understreker at det er viktig å ikke skape et hysteri rundt denne saken heller.

– Her har vi en person som har sendt et bilde til en del jenter, det i seg selv er ikke noen krise. Det som ville vært krise var hvis jentene sendte noe tilbake. Dersom vi har informert godt nok om hvordan man skal oppføre seg på nett til at vi klarer å forhindre at jentene sender noe tilbake, synes jeg vi har gjort noe riktig, sier han.

Heller ikke elevrådsleder Kjølaas vil krisemaksimere situasjonen.

– Ikke alle er kritiske til hvem de prater med på nett, men de fleste er det, og de er forsiktige med hvilken informasjon og bilder de deler. Nå blir denne saken tatt hånd om av politiet, så da er det ingen krise, sier hun.

Politiet har foreløpig ikke mottatt anmeldelser om hendelsene.