NRK Meny
Normal

Mange i kø for bok om bollemus

«Djævelsk godt» går som varmt hvetebrød.

Boklansering

Mange sto i kø i Harstad torsdag kveld.

Foto: Nils Mehren / NRK

De ble servert av damer som var tatt rett ut fra Solkongens hoff i Versailles. Da steg stemninga i den hustrig høstkvelden i Storgata i Harstad.

– Min andre drøm

De var et par hundre harstaddamer og fem mannfolk som tålmodig venta i kø foran Bakerinnens utsalg torsdag kveld, spent ventende på det som skulle skje inne. Camilla Johansen skulle gi ut sine betroelser i bokform.

– Dette er min andre drøm. Den første var å åpne bakeriet. Det skjedde i fjor. Den andre var altså å gi ut boka og den tredje vil jeg ikke røpe ... ennå, sier hun til NRK.

Camilla har i flere år drevet bloggen «Bakerinnen», og hun ble viden kjent gjennom TV-programmet «Hele Norge baker» på TV3.

Tidligere på dagen var forleggeren selv, Veronica Melå, på posten for å sende av gårde om lag fire hundre forhåndsbestilte bøker til fjern og nær landet rundt. Også hun er overveldet over responsen på boka.

Og i butikken hadde Bakerinnen selv det travelt med venstre hånda. Bakebøker i fleng måtte signeres.

Det er ikke hver dag at byen har boklansering med lokal forfatter. Hvor mange som ble solgt denne kvelden er ennå usagt, men mange må forberede seg på at dette er årets julegave.

– Og som gave skal den brukes. Oppskriftene er enkle, det skal være ei bok der alle kan mestre bakinga. Det er viktig at det er ekte råvarer. Livsnyteren skal ikke frykte smør og sukker. Hver dag skal være en fest. Og forresten – det er ikke bare kaker, her er oppskrifter for en perfekt kveld, der selv en enkel hverdag kan være festen, sier hun.

– Men er det nødvendig med nok en oppskriftsbok, det florerer jo av dem?

– Ja, er det korte svaret. Dette er min bok, jeg vil dele av mine smaker og vise hva ekte varer kan gjøre og at det hele egentlig er ganske enkelt.

Bakebok

Faksimile fra boka til Camilla Johansen.

Foto: Mehren / Nils

Et lokalt produkt i ord og uttrykk

Hele boka er laget lokalt. De er de stolte av. Forlaget er nytt, Utenfor allfarvei, og ledes av Veronica Melå. Harstadfotografen, Harriet M. Olsen har tatt bildene og den lokale designbedriften HippHurra har satt det hele sammen.

Men det er ikke bare det fysiske produktet om er lokalt. Det er utvilsomt også humoren som preger boka, den frodige nordnorske. Både i tittel og i oppskrifter. Ja, noen av oppskriftene kan leses som ren poesi; «Rot-i-hop-kaka», «Trøffeldrøm» og «Lakerisgrissini med sesamfrø» for å nevne noe. Her er oppskrifter, som ikke kan uttrykkes av søringer uten at en viss rødme blusser opp, men kan forstås i sammenhengen «brød, boller, mel og mainskit» for å sitere Bakerinnen selv.